Agrifoto

Analyse Aardappelen

Actuele aardappelprijs moet nog landen bij teler

18 Augustus 2023 - 62 reacties

De afwikkeling van oogstjaar 2022 op zeer hoge marktprijzen en de prijstechnisch vergelijkbare start van seizoen 2023/24 is er een voor in de boeken. Het 'achtbaankarretje' is nu toch echt over zijn hoogste punt heen te zijn en maakt vaart omlaag. Kijk daarvoor maar naar de laatste notering. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Belgapomnotering zakte in twee weken tijd terug van €50 per 100 kilo naar €30 op vrijdag 18 augustus. Vooral ook de opmerking dat de stemming flauw tendeert is een weinig positief teken voor de komende weken. Een terugval van de markt richting contractprijs voor de huidige periode is een scenario waar diverse insiders rekening mee houden. Feit is dat de prijsdruk toeneemt met het groter worden van het aanbod. Telers die het idee hebben nog zaken te kunnen doen op bijvoorbeeld de PCA-notering van afgelopen week (€30 tot €35) komen van een koude kermis thuis, wat juist het aanbod doet toenemen. Kortom, er is sprake van aardappelnoteringen die in een snel dalende markt achter de feiten aanlopen en jammer genoeg daarmee zorgen voor een vertekend beeld. Het schetsen van een reële marktsituatie, zeker als deze zich in negatieve zin ontwikkeld, is altijd lastig. Vooral als het besef bij veel telers nog moet landen.

Proefrooiingen
Hoe de marktprijs zich na de laatste correctie gaat ontwikkelen, is nog de vraag. De komende weken zijn cruciaal als het om de ontwikkeling van de aardappelgewassen gaat. Een rondje langs de EU-4 velden leert dat de berichten uit het veld divers zijn, van "prima te verwachten aardappeloogst" tot "meerjarig gemiddelde gaat bij lange na niet gehaald worden".

Uit de beschikbare proefrooiresultaten blijkt dat gemiddeld gezien de aardappelgewassen ver maar dan ook heel ver achterliggen op de voorgaande jaren. Tot medio juli was er grote bezorgdheid over wat er terecht ging komen van de hoofdoogst door een laat voorjaar gevolgd door aanhoudende droogte in met name juni. De regen, vaak overvloedig in sommige gebieden, heeft de kaarten opnieuw geschud. Resultaat vandaag de dag is een flauwe stemming in de actuele markt, in combinatie met een minder vertrouwen in de prijsontwikkeling voor het bewaarseizoen. De termijnmarkt april 2024 is teruggezakt van €33 naar €29,60 (slotstand vrijdag 18 augustus). Feit is wel dat het nog lang niet zeker is dat er een gemiddelde aardappeloogst in de EU-4 landen gaat worden gerooid. Het zo lang mogelijk laten doorgroeien van de gewassen is ook risicoverhogend. Verder doen de verwerkers vanuit Europa nog altijd goede zaken in de wereldwijde afzet van eindproduct, dus maar een kleine kink in de kabel kan de markt weer een ander gezicht geven. Er gaat echter eerst een periode aanbreken die wat zuurder smaakt dan het zoet van de voorgaande maanden.  

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden