PJ Parker / Shutterstock.com

Nieuws Aardappelen

Roep om ketenorganisatie in Schotse pootgoedsector

23 Augustus 2023 - Jesse Torringa

De partijen in de pootaardappelketen in Schotland moeten meer met elkaar gaan samenwerken om zo de teelt en verkoop van Schots pootgoed te versterken en te verbeteren. De ontwikkeling van de pootgoedsector in Schotland is tanende. Om de keten levensvatbaar te houden is collectieve actie noodzakelijk voor meer innovatie en marktkennis.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat concludeert een rapport van de Schotse adviesorganisatie SAOS, melden Schotse media. Daarin wordt gesteld dat de pootgoedsector in Schotland op een kruispunt staat. Het land, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, heeft welgeteld 186 telers van pootaardappelen. Het areaal, dat de laatste jaren al is afgenomen tot circa 10.500 hectare dit jaar, kan verder afnemen. Hierdoor ontstaat een situatie waarin de kennis, het netwerk en onderzoek van de pootgoedsector nog verder afbrokkelen. Opbouwen maakt het dan nóg lastiger, aldus de samenstellers.

Geen heffingen meer afdragen
De verbinding in de pootgoedsector is grotendeels weggevallen, toen besloten is geen heffingen meer af te dragen aan de AHDB. Deze Britse overheidsorganisatie, een soort van productschap, hield zich bezig met collectieve zaken als toegang tot (nieuwe) exportmarkten, het bevorderen van de handel, het verstrekken van marktinformatie als ook kennis delen van teeltonderzoeken. AHDB besloot in begin 2021 om er mee op te houden en bouwde de pootgoedactiviteiten af tot in april 2022. Het gevolg was dat telersverenigingen en andere partijen in de keten deze activiteiten moesten oppakken, maar dat is tot dusver niet van de grond gekomen.

De adviseurs van SAOS dringen er op aan dat een collectieve ketenorganisatie nodig is om de Schotse pootgoedsector verder vooruit te helpen en weer energie te geven. Het financieren van teeltonderzoek moet daarbij ook hoog op de agenda staan. Maar net als andere pootgoedtelers in Europa lopen zij in Schotland ook tegen problemen aan in het veld. De hitte en droogte heeft afgelopen seizoen en, ook de jaren daarvoor al, tot problemen geleid. Het huidige teeltseizoen begon ook met een valse start, toen overvloedige neerslag en een laat voorjaar (net als in West-Europa) resulteerde in late pootdata in het noordelijke deel van het Verenigd Koninkrijk. Daarna zorgde een droge periode, net als in ons land, voor de nodige hoofdbrekens. Ondanks dat hebben de aardappelen redelijk goed door kunnen groeien en heeft het gewas zich deels hersteld. Een ander deel wat traag op gang kwam, staat nu nog in bloei.

Oogstverwachtingen minder positief
De afgelopen weken is er echter behoorlijk veel neerslag gevallen en is phytophthora in het gewas een behoorlijke last voor de telers. Het onbestendige weer houdt voorlopig aan, wat de situatie in het veld benauwder maakt. De verwachtingen over de opbrengsten zijn in ieder geval niet erg positief, hoewel er geen duidelijke cijfers bekend zijn. Met een kleiner areaal en het moeizame groeiseizoen ligt een opbrengst onder het gemiddelde sowieso al voor de hand.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox