Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Agristo koopt suikerfabriek voor fritesproductie

28 Augustus 2023 - Niels van der Boom

Suikerproducent Tereos verkoopt hun fabriek in het Noord-Franse Escaudœuvres aan de Belgische fritesproducent Agristo. Dat laat het Franse ministerie van Handel maandagochtend 28 augustus weten. De aardappelverwerker steekt rond €350 miljoen euro in het terrein om er frites te gaan produceren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is de eerste fabriek op Franse bodem voor Agristo, dat dit jaar 38 jaar bestaat. Naast Harelbeke, Wielsbeke, Nazareth en Tilburg komt straks Escaudœuvres op het lijstje te staan. Dit voorjaar waren daar nog protesten van medewerkers en vakbonden, die het oneens waren met sluiting van de suikerfabriek door Tereos.

Medewerkers
De overdracht van de fabriek wordt ceremonieel uitgevoerd door handelsminister Roland Lescure. Voor hoeveel geld het terrein is verkocht, heeft het ministerie niet bekendgemaakt. Ook welke plannen Agristo heeft met de te bouwen fabriek is nog niet onthuld. Het Belgische bedrijf hoopt vast dat de 123 medewerkers van Tereos straks aan de fritesproductielijnen komen te staan. In totaal is er ruimte voor ongeveer 350 personen.

Agristo verwerkt zo'n 850.000 ton eindproduct op jaarbasis. Daarmee is het een van de grootste spelers bij onze zuiderburen. Het bedrijf kwam eind vorig jaar nog in het nieuws met plannen om een aardappelfabriek in India te bouwen. Die zou in Bijnor, in de deelstaat Uttar Pradesh, moeten komen. Een knoop daarover is nog niet doorgehakt. De locatie in Escaudoeuvres, vlakbij Cambrai, heeft nog een voordeel naast goede logistieke wegen tot Zuid-Europa. Het Noord-Franse departement Hauts-de-France is tevens een goede plek voor grootschalige aardappelteelt. Niet voor niets hebben veel concurrenten ook hun pijlen gericht op de grote akkerbouwgebieden van Noord-Frankrijk om over voldoende aardappelen te beschikken.

151 jaar
Het gebied is ook een groot teeltgebied voor suikerbieten. De fabriek in Escaudoeuvres werd in 1872 gebouwd. In 2003 kocht Tereos de fabriek van coöperatie Sucrerie centrale de Cambrai. Ondanks dat coöperatie Tereos in het huidig fiscale jaar prima cijfers draait, heeft het veel schulden. Daardoor werd begin dit jaar besloten de fabriek af te stoten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox