Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Areaal zetmeel in Duitsland slinkt voor derde jaar

4 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het areaal zetmeel aardappelen in Duitsland laat wederom een krimp zien. Een kleiner areaal is niet alleen aan Duitsland voorbehouden. In de hele EU worstelt de industrie met het zekerstellen van voldoende grondstof stelt de Verenging van Duitse Zetmeelaardappelverwerkers (BVS).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een betrouwbare schatting maken voor de zetmeelaardappeloogst van 2023 is nog lastig, meent de BVS. Late start van het voorjaar, daarna een droge warme periode gevolgd door een natte zomer. "Een deel van het areaal staat nog groen en telers hopen op een gouden herfst waarin vooral de zetmeelaardappelen voor de bewaring nog voldoende kilo's kunnen maken", zegt Hans-Wilhelm Giere. Hij is voorzitter van de BVS en gaf zijn commentaar in een bericht bij de start van de zetmeelcampagne.

Teelt staat onder druk
Over de hectare-opbrengst is dan misschien nog niet heel veel te vertellen, maar doordat er minder aardappelen gepoot zijn, verwacht de BVS een krappe grondstofpositie. Het areaal zetmeelaardappelen in Duitsland is met 2.600 hectare gekrompen naar 55.930 hectare. Dat is het kleinste areaal sinds 2017. In de hele EU is de beteelde oppervlakte zetmeelaardappelen met 6% geslonken naar 202.000 hectare. "Voor het derde jaar oprij zijn er zowel in Duitsland als in de EU minder zetmeelaardappelen gepoot", zegt Giere. De teelt staat onder druk door een reeks uitdagingen die knagen aan het economische rendement van de teelt. Het gaat om uitdagingen op het gebied van klimaat en de politieke randvoorwaarden met ambitieuze doelstellingen, zoals de Green Deal. en een halvering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden