Eigen foto

Analyse Aardappelen

Aardappelen maken groeispurt, markt onderuit

8 September 2023 - 38 reacties

Wie had een aantal weken geleden kunnen denken dat de gemiddelde stand van de aardappelgewassen in de EU-4 landen medio september nog zo goed zou zijn. In de eerste helft van juli leken we nog op een zeer matige aardappeloogst af te steven door een laat voorjaar en een zeer droog eerste deel van het groeiseizoen. Tot voorkort leek een oogst met een opbrengst per hectare rond het meerjarige gemiddelde het maximale haalbare in de EU-4 landen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het groeiseizoen is in zijn geheel opgeschoven waarbij voldoende vocht in de laatste zes weken in combinatie met een flinke dosis zonneschijn een zeer positief effect heeft gehad op de aardappelgewassen. Overigens is het huidige warme weer nooit gunstig voor de gewassen, echter de dagen zijn flink aan het korten en in de nacht dauwt het behoorlijk. Een uitgebreid rondje langs de verschillende teeltgebieden leert ons dat een gemiddelde aardappeloogst zeker een haalbare kaart moet zijn. Signalen dat er een gemiddelde aardappeloogst met een plus op stapel staat, worden ook meer gehoord; de tijd zal dat moeten leren.

Stemming slaat om
Doordat de stand van de gewassen de laatste weken drastisch is verbeterd en dat de potentie in veel percelen medio september nog altijd groot is, zorgt voor een flinke stemmingswisseling in de markt. Binnen afzienbare tijd is de stemming van 'vast/prijshoudend' gekeerd tot niet veel meer dan 'flauw'. Werd er in België vorige week (week 35) nog tot €17,50 per 100 kilo voor vroege aardappelen genoteerd (Belgapom en PCA/Fiwap) vrijdag 8 september is dat €15 waar de stemming (flauw) zeker niet de indruk wekt dat er op korte termijn een ander marktbeeld te zien zal zijn. Ook de Duitse REKA-notering voor week 36 laat een verdere prijsdaling zien (€15 voor vroege en Zorba een daling van €2,50) en opvallend voor de toch gewenste Innovator ook een daling van €2,50, waarmee de REKA-notering voor dit ras terugzakt naar €16,50. In Nederland waar zoals het er nu uitziet de gemiddelde hectareopbrengst in verhouding het minst zal zijn (met name op de kleigronden) wordt als we naar het PAT-overzicht (bijvoorbeeld Zorba tot €20 en Sinora €17) kijken nog het meest betaald.

Hoewel de aardappeltermijnmarkt moeite heeft om na een periode van stilstand weer op gang te komen is de downtrend goed waarneembaar. De april 2024-notering sloot vrijdag 8 september op krap €25,00, wat neerkomt op de gemiddelde contractprijs voor week 17 volgend jaar. Indien alles veilig achter de planken komt te liggen zal €25 per 100 kilo voor levering april achteraf gezien wel eens een prima prijs zijn geweest. De ervaring leert immers dat een aardappelmarkt gedurende het seizoen vaak moeite heeft om uit het dal te komen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox