Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Poolse aardappelprijs blijft historisch hoog

12 September 2023 - Niels van der Boom

Waar de West-Europese aardappelprijzen recent fors zijn gedaald, blijft deze in Polen nog behoorlijk in de benen. Er is weliswaar wat druk door een toenemende oogst, maar nog altijd is de consumptieaardappelprijs recordhoog te noemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de Poolse aardappeloogst geen topper gaat worden, staat nu al vast. Deels komt dit door een behoorlijke krimp van het areaal. Met 12% minder aardappelen is Polen een uitzondering in Europa. Het is niet voor het eerst dat de teelt behoorlijk gas terugneemt. Akkerbouwers hebben jaar op jaar te kampen met lage opbrengsten en tegenvallende financiële resultaten. Een beter renderende graan- en bietenteelt zijn dan aanlokkelijk. Vooral bij de grote professionele telers.

Met deze marktbeweging is Polen uniek in Europa. In andere landen zijn het juist de grote spelers die doorgaan en het zijn juist de kleinere bedrijven die stoppen met deze dure teelt.

Kleine oogst op komst
Het Poolse groeiseizoen verliep in grote lijnen gelijk aan dat elders in Europa, met als kanttekening dat er gemiddeld wel wat eerder kon worden gepoot. Dat is overigens afhankelijk van de regio. Ook begin mei is er in het zuidwesten van Polen nog geplant. Vervolgens was het lang droog. Vorig jaar oogstten telers in het land ruim 6 miljoen ton aardappelen, maar de verwachting is dat dit jaar het volume nog lager ligt. Daarmee kan het diepterecord van 5,74 miljoen ton uit 2013 worden verbroken.

Het is dus niet verwonderlijk dat de prijzen in het land op een behoorlijk niveau blijven staan voor Poolse begrippen. Voor gesorteerde en opgezakte tafelaardappelen ligt het prijsniveau begin september omgerekend op €24 tot €32 per 100 kilo in de groothandel. De telersprijzen liggen dus nog ietsje lager. Hierover schrijft de Poolse nieuwssite Fresh-Market.pl. Dat lijkt niet zoveel, maar voor de Poolse aardappelhandel is het een record. Een jaar geleden bedroeg het prijsniveau nog €19 per 100 kilo.

Prijspeil dalende
De prijzen begonnen het seizoen op €35 en zijn sinds begin augustus langzaam aan het dalen. Dat is gebruikelijk bij een toenemende aardappeloogst. Juist omdat het prijsniveau sinds eind augustus aan het dalen is bieden telers meer tafelaardappelen aan, waardoor het prijsniveau nog verder zakt. Een bodem heeft de markt voorlopig niet bereikt.

Gezien de kleine aardappeloogst blijft het prijsniveau naar verwachting bovengemiddeld dit seizoen. Eén factor kan daar verandering in brengen en dat is de import van aardappelen. De Polen vrezen vooral voor een groot volume aardappelen afkomstig uit Oekraïne. In dit land zijn de opslagmogelijkheden nog beperkter dan in Polen, waardoor er dwingend aanbod ontstaat in het oogstseizoen van goedkope Oekraïense aardappelen. Vooral aan het begin van de winter, wanneer het gaat vriezen, is dit aanbod het grootste.

Minder aardappelconsumptie in Oekraïne
De aardappelprijzen in Oekraïne bedragen momenteel €15 tot €23, waardoor ze behoorlijk onder het Pools prijspeil zitten. De kans op goedkope importaardappelen op de korte termijn is reëel. Het aardappelareaal in Oekraïne is dit jaar met 12% afgenomen. Vooral door gevolgen van de oorlog in het land. Ruim zes miljoen inwoners zijn het land ontvlucht sinds de oorlog begin vorig jaar. Ook dat wordt gevoeld in de aardappelconsumptie. Belangrijkste exportland voor de Oekraïners is Moldavië. Export naar de Europese Unie is lastig vanwege quarantainerestricties.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox