Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Geen enkele Franse aardappel is te veel

13 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

De Franse vereniging van aardappeltelers UNPT schat de hectareopbrengsten van de aardappelen dit seizoen hoger in dan vorig seizoen. Wel zijn er net als in Nederland zorgen over de kwaliteit. Over de marktverwachtingen zijn de Fransen dan weer wel behoorlijk positief.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

UNTP verwacht dat de gemiddelde aardappelopbrengst -voor tafel en frites- op 43,6 per hectare uit zal komen dit seizoen. Dat is een hogere opbrengst dan de 'catastrofale oogst van 2022' toen de Franse telers op 39 ton per hectare bleven steken. De oogst van 2023 blijft echter wel onder het tienjarig gemiddelde steken. Het weer zorgde dit seizoen voor grote uitdagingen. Een koude periode, zware regen en plotselinge droogte hebben gezorgd voor vertraging bij poten en ongekende opkomst-, en voor groeiproblemen. Daarnaast was de ziektedruk hoog en zijn er knolafwijkingen.

Geen overschot
Over de totale Franse oogst durft UNPT nog geen harde uitspraken te doen. De oogst is namelijk nog maar net begonnen en er zijn behoorlijke twijfels over kwaliteit, die uiteindelijk grote invloed zal hebben op de hoeveelheid beschikbare aardappelen. UNPT gaat wel de stelling aan dat er dit seizoen geen overschot zal zijn. Het Europese areaal in 2023 is kleiner dan in 2020 en dat terwijl de vraag met 2 miljoen ton is gestegen. Dat onderstreept volgens de vereniging de noodzaak om de teelt aantrekkelijker te maken om het potentieel met het oog op het volgende seizoen te versterken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox