Agrifoto

Nieuws pootaardappelen

Schots pootgoed kan weer naar Noord-Ierland

20 September 2023 - Jesse Torringa

De pootaardappelexport van Schotland heeft er met Noord-Ierland weer een nieuwe exportbestemming bij vanaf 30 september. Sinds de Brexit was uitvoer naar het land niet meer mogelijk. Export naar andere Europese landen is daarentegen nog mijlenver weg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuwe eisen en afspraken zorgen ervoor dat pootaardappelen uit Groot-Brittannië vanaf 30 september dit jaar in Noord-Ierland weer worden toegelaten, zo meldt Defra, het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken. De export was sinds de Brexit verboden, net als in alle andere Europese bestemmingen, waardoor de afzetmogelijkheden beperkt zijn de laatste jaren, net als de prijs. Vóór de Brexit werd er naar achttien EU-landen geëxporteerd. Mede daardoor staat de Britse pootgoedteelt onder druk. Of beter gezegd: de Schotse pootgoedteelt, omdat meer dan 75% van de teelt in Schotland plaatsvindt. Het pootgoed dat geëxporteerd wordt, zal jaarlijks geïnspecteerd en goedgekeurd worden door een nieuwe autoriteit.

Toch is er ook frictie in de sector. Het Britse ministerie heeft weliswaar de export naar Noord-Ierland toegestaan, maar heeft de kwestie over de export van pootgoed naar de Europese Unie in de bureaulade laten liggen. Richard Thomson, parlementslid van de Scottish National Party (SNP), drong al langere tijd aan bij het Britse ministerie om vooruitgang te boeken met de pootgoedexport naar de Europese Unie. Maar nu blijkt dat Defra sinds afgelopen maart het niet meer ter sprake heeft gebracht. Thomson benadrukt dat de sector zekerheid nodig heeft en zijn primaire afzetmarkten terug moet krijgen voor verder herstel van de Britse pootgoedteelt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox