Agrifoto

Analyse Aardappelen

Aardappeltermijnmarkt duikt onder de 20 euro

5 Oktober 2023 - 3 reacties

Wie half augustus gezegd zou hebben dat het april 2024-contract op de aardappeltermijnmarkt terug zou zakken tot onder het €20-niveau, zou een meewarige blik gehad hebben. Even als geheugensteuntje: de slotnotering op maandag 15 augustus was €32,90. Toch is het de realiteit dat de termijnmarkt onder de €20 is gezakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op woensdag 4 oktober opende de termijnmarkt op €19,90 en sloot op €19,80. Weliswaar nog altijd met weinig omzet (27x) maar als deze marktprijs te laag zou zijn, dan zou dat toch enige vraag (lees: weerstand) opleveren. Een toch wel teleurstellende ontwikkeling waarvan over het algemeen wordt aangenomen dat er later in het seizoen enig herstel kan gaan plaatsvinden.

Dat prijsherstel van de termijnmarkt is zeker niet ondenkbaar, echter het actuele niveau van waaraf dat moet gaan gebeuren ligt bijna €10 lager. Ga maar na, als er vandaag een cash settlement zou moeten worden samengesteld met de Belgische noteringen waarin PCA/Fiwap slechts €9,00 inbrengt en de PotatoNL van week 40 uitkomt op €11,50, dan komt de actuele cash settlement uit op circa €10,50. De wrange ervaring leert dat als een aardappelmarkt zich in een dal bevindt de weg naar een hoger niveau lastig en moeizaam te vinden is.

Wachten met rooien
De onzekere factor waarvan op korte termijn nog enige stemming mogelijk is, is de oogst. Maar met het vorderen van de maand oktober zal het oogstrisico afnemen. Toch melden insiders dat telers zo lang mogelijk willen wachten met het oogsten. Dat zou vooral het geval zijn in België. Ergens wel typisch gezien het initiatief qua prijsontwikkeling in dat land. Binnen de EU-4 landen is België het eerste land dat actueel gemiddeld onder het €10-niveau noteert. Waarom dan als teler zoveel risico nemen met het laat rooien? Blijkbaar moet elk kilootje per hectare eruit worden geperst terwijl de 60 ton netto voor Fontane en ook Challenger in veel gevallen blijkbaar al wordt gehaald, blijkt uit de proefrooiresultaten die 2 oktober zijn gepubliceerd door aardappelhandelshuis Bruwier.            

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden