Agrifoto

Nieuws aardappelen

Frans ministerie raamt recordhoge aardappeloogst

11 Oktober 2023 - Jesse Torringa - 42 reacties

De Franse aardappeloogst valt nog iets hoger uit dan eerder werd verwacht, nu een betere schatting gemaakt kan worden. Met 6,9 miljoen ton aardappelen wordt er een recordproductie verwacht in Frankrijk. Dat publiceert het statistiekbureau Agreste van het Franse ministerie van Landbouw in de oogstraming van oktober.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de september-editie werd de aardappelproductie op 6,8 miljoen ton geschat, maar deze neemt nu dus met 100.000 ton toe. Daarmee ligt de productie 13,3% hoger dan oogst 2022, toen er 'maar' een ruime 6 miljoen ton aardappelen werd geoogst. Vergeleken het langjarig gemiddelde ligt de recordproductie 7,8% hoger.

Nu de aardappeloogst van start is gegaan, vallen de opbrengsten wat hoger uit. Hierdoor is de totale productie deze maand naar boven bijgesteld. Zo stijgen de opbrengsten per hectare van 42,6 naar 43,1 ton wat maar liefst 9,5% hoger dan vorig jaar. Dit, samen met een toename van het areaal met 3,4%, weerspiegelt de recordproductie die Franse telers kunnen oogsten.

Zetmeelteelt verder in de min
De zetmeelaardappelteelt staat al meerdere jaren onder druk en neemt al jaren af. Ook dit jaar is dat duidelijk te zien volgens de statistiekdienst. De zetmeel-aardappelopbrengst komt uit op 700.000 ton. Dat is 12% lager dan afgelopen jaar. Het areaal krimpt met 21%. De hectareopbrengsten liggen met 44 ton wel 11,8% hoger dan verleden jaar, waardoor de totale afname van het volume zetmeelaardappelen nog enigzinds in toom blijft.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden