DeWulf

Analyse Aardappelen

België houdt voorlopig het deksel op aardappelmarkt

14 Oktober 2023 - 5 reacties

Zoals de situatie op de aardappelmarkt zich nu ontwikkelt, duwen België maar ook Frankrijk als het ware een deksel op de aardappelmarkt. Als alle aardappelen goed kunnen worden gerooid, komt de gemiddelde aardappeloogst in België en Frankrijk boven het meerjarig gemiddelde uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van een bovengemiddelde oogst leek begin juli absoluut geen sprake na de matige start van het seizoen. Een stevige sprint van vooral Fontane volgde. Het groeizame weer tot op de dag van vandaag heeft de meer dan positieve stemming waarmee seizoen 2022/23 eindigde, omgekeerd in een haast meer dan negatieve stemming. De gemiddelde marktprijs voor zowel Fontane als Challenger liggen in Frankrijk (RNM) en België (Belgapom, Fiwap/PCA) op krap €10 per 100 kilo.

Voorlopig is de verwachting dat aan het huidige marktbeeld weinig gaat veranderen. Het overschot waar in deze af land-periode sprake van is, moet eerst worden weggewerkt. Hopelijk kan nadien de markt in de EU-4 landen prijstechnisch herstellen. Een verwachting die overigens is terug te zien aan de notering van het april 2024 termijncontract, die na de dip in week 40 naar €19,60 deze week weer wat hersteld naar €20,50. Nog altijd een fikse tegenvaller na de prijsval vanaf het €30 niveau in juli. Maar het laat wel zien dat er ergens nog enig vertrouwen is later in het bewaarseizoen. Vertrouwen die wellicht best terecht is, aangezien de totale verwerkingscapaciteit in principe de EU-4 aardappeloogst overstijgt.

Feit is echter wel dat het huidige overaanbod, wat overigens niet ongewoon is in de af land-periode, eerst moet opdrogen om tot een echt herstel van de markt te komen. De druk van de markt kan naar verwachting ook het jaar 2023 verder uit aanhouden, ook door de signalen over kwaliteitsproblemen. Het gevoel qua prijsontwikkeling voor het tweede deel van bet bewaarseizoen is nog gematigd optimistisch. Een gemiddelde aardappelmarkt medio april 2024 richting contractprijzen ligt ook bij diverse insiders niet geheel in de lijn van de verwachting.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden