Agrifoto

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

17 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Een laat voorjaar en uitdagend groeiseizoen is maar ten dele terug te zien in de oogstvoortgangscijfers van Aviko. Vooral in België maken telers nog niet echt haast met rooien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de EU-4 landen plus het VK zijn de Duitsers het verst gevorderd met de aardappeloogst, zo laten de voortgangscijfers van Aviko van week 41 (afgelopen week) zien. In Duitsland is circa driekwart van het areaal geoogst. In het VK is 70% van de aardappelen gerooid. In Nederland en Frankrijk zit de oogstvoortgang rond de 60%. Dat zijn geen grote afwijkingen ten opzichte van de laatste twee seizoenen in deze vier landen. België springt er wel uit met maar 35% van het areaal geoogst. Vorig jaar deze tijd was namelijk al 80% van het areaal geoogst.

Bron: Aviko

Binnen Nederland liggen telers in de Flevopolders en Noord-Holland aan kop met 80% of meer geoogst. In het Zuidwesten is de oogst met ruim een derde gerooid het minst ver gevorderd. Opvallend is dat in het Zuidoosten en Gelderland de oogst voor respectievelijk 50 en 40% is gevorderd. Van de oogstdeadline voor aardappelen op zand en löss die is ingesteld door het ministerie lijken de telers zich dus niet veel aan te trekken.

Naast de oogstvoortgang kwam Aviko ook met een update van de proefrooicijfers. Die laten geen grote wijzigingen zien. De gemiddelde bruto opbrengst in Nederland zit op circa 60 ton per hectare. Het onderwatergewicht is wel iets gestegen in zit nu boven de 380 gram.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden