Shutterstock

Analyse Aardappelen

Cash settlement schiet door de 20 euro

30 November 2023 - 9 reacties

De vierde cash settlement (CS) van seizoen 2023/24 is met €20,70 maar liefst €7 hoger dan de eerste CS die door de beurs EEX op 9 november werd vastgesteld op €13,70. De zeer lang aanhoudende periode van regendagen is debet aan de prijssprong in een toch wel korte periode.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Medio oktober toen er nog veel van de hoofdoogst van aardappelen gerooid moesten worden, was de stemming miserabel met een gemiddelde marktprijs in EU-4 landen op nog geen €12. PCA/Fiwap noteerde destijds voor Fontane en Challenger slechts €8 tot €10 per 100 kilo. Momenteel is dat €20. Alle landen in de EU-4 liggen voor de CS-inbreng qua noteringen strak op een lijn (Duitsland €20,21, Nederland €21,30, België € 20,60 en Frankrijk €20,60). Niet zelden steekt Nederland er met de gemiddelde noteringen bovenuit terwijl de overige landen er wat achteraan hangen. Vorig jaar bleef de gemiddelde notering van Duitsland duidelijk achter op die van Nederland en zeker op die van Frankrijk en België. In laatste twee genoemde landen werd door een duidelijk tegenvallende oogst door het seizoen heen vast genoteerd.

Grote stappen
Het verschil tussen de actuele termijnmarktkoers die op €34,50 staat en de CS op €20,70 is bijna €14. In basis een flinke afwijking van het 'normale'. Voor dit seizoen is natuurlijk alles mogelijk qua prijsvorming. Als een prijsstijging in slechts vier weken mogelijk is van €7, dan is met nog vijf maanden voor de boeg (week 17 2024) een stap van €14 een peulschil. De ervaring leert echter dat snelle stijgingen weer voor enige stabiliteit kunnen zorgen (dat geldt ook voor prijsdalingen). Ondanks dat de markt wellicht de komende weken wat stabiliseert, waar het wel op lijkt, blijf het verdere verloop van het seizoen erg spannend. Hoe bijvoorbeeld het voorjaar zal gaan verlopen is nu al een grote factor die mee gaat spelen. Eerst maar eens de laatste producten oogsten en kerst en oud en nieuw vieren, zult u als lezer denken!

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden