Emsland Group

Nieuws Aardappelen

Emsland keert kerstbonus uit na zware oogst

15 December 2023 - Niels van der Boom - 8 reacties

Aardappeltelers die zetmeel-, granulaat- of vlokkenaardappelen voor het Duitse Emsland Group telen kunnen half januari rekenen op een financiële compensatie. Zo tracht de aardappelverwerker de meerkosten voor een moeizame oogst te compenseren. Ook de bewaar- en transportpremies worden verhoogd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse en Nederlandse aardappeltelers die voor Emsland Group telen – aan beide zijden van de grens – hebben net als collega's elders te maken gehad met extreme hoeveelheden neerslag. Voor alle aardappelsoorten wordt daarom een financiële bonus van €10 per ton aardappelen uitgekeerd. Half januari kunnen telers het bedrag op hun rekening verwachten.

Ook voor niet-geoogste aardappelen
Aardappelen op percelen die nog niet zijn geoogst komen eveneens in aanmerking voor de contractprijsverhoging. Telers moeten daarvoor wel kunnen aantonen dat sprake is van overmacht en dat de aardappelen voor Emsland zijn gecontracteerd en geteeld.

Om mee te kunnen komen met de concurrenten verhoogde het bedrijf voor oogstjaar 2023 zijn basiscontractprijs naar €105 per ton. Inclusief alle premies en bij 20% zetmeel bedraagt de uiteindelijke prijs €130,84. Inclusief bonus komen deze bedragen dus op €115 en ruim €140 per ton uit.

Gestegen bewaarvergoeding
Telers van vlokken- en granulaataardappelen komt Emsland Group extra tegemoet in het huidige bewaarseizoen. Een gevolg van het natte oogstseizoen is dat de bewaarbaarheid van het product uitdagend is. De bestaande bewaarvergoeding wordt stapsgewijs verhoogd met maximaal €9,10 per ton.

Per 1 januari voert de Duitse overheid een fikse verhoging van de tolheffing (maut) door voor vrachtverkeer. Deze krijgt een CO2-belasting van €200 per ton uitgestoten CO2. Momenteel bedraagt deze heffing 19 cent per kilometer (bij een 40 tons Euro 6 truck). Dat wordt straks met 15 cent verhoogd tot €0,348 per kilometer. Een bijna verdubbeling. Tegelijkertijd wordt de tolgrens medio volgend jaar verlaagd van 7,5 naar 3,5 ton zodat ook zwaardere bestelbussen tol moeten betalen.

Om telers te compenseren voor de hogere kosten bij het vrachtvervoer, waarvoor zij zelf verantwoordelijk zijn, betaalt Emsland €0,02 extra per ton en per gereden kilometer uit. Voor de contracten in 2023 waren de bewaar- en transportvergoeding al verhoogd ten opzichte van 2022.

Vertrouwen
Het is niet voor het eerst dat Emsland Group, dat ook in Nederland bij steeds meer aardappeltelers voet aan wal probeert te krijgen, tussentijds zijn prijzen verhoogd of een bonus uitkeert. Een jaar geleden betaalde het bedrijf vervroegd een markttoeslag uit om telers te ondersteunen in de gestegen prijzen en om vertrouwen te kweken bij de bedrijven, die tevens lid zijn van de telersorganisatie.

Ook voor teeltjaar 2024 en daarna hoopt het bedrijf ondernemers te enthousiasmeren voor de aardappelteelt. Zo komt het met een tegemoetkoming voor de aankoop van pootgoed en bemesting in het nieuwe contract. Per leverrecht (goed voor 30 ton aardappelen) wordt €600 uitgekeerd bij zetmeelaardappelen en €900 voor vlokkenaardappelen. Eis is wel dat deze laatste aardappelen na 1 april 2025 worden geleverd aan Emsland.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden