Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Nedato telers krijgen onverwachte kerstbonus

21 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

Nedato doet een unieke nabetaling op de pool zonder voorverkoop van seizoen 2022 voor alle fritesrassen. Het turbulente einde van seizoen 2022/23 krijgt voor de deelnemende telers nog een positief staartje zo vlak voor de feestdagen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deelnemers aan de Nedato-pool zonder voorverkoop krijgen een nabetaling van €2 per 100 kilo. Dat brengt de gemiddelde poolresultaten over alle rassen bij Nedato op €32 per 100 kilo. De reden voor de uitzonderlijke nabetaling is het opmerkelijke einde van seizoen 2022/23. De pool zonder voorverkoop wordt begin juli afgerekend. Nog niet alle aardappelen zijn dan verkocht. Nedato rekent daarom met het gerealiseerde resultaat in de verkopen tot en met eind mei plus een inschatting van de resterende voorraad. Kleine afwijkingen worden verrekend naar de pool van het volgende jaar. Een gebruikelijke methode die al tientallen jaren wordt gebruikt.

Mooie meevaller
Bij het samenstellen van de poolprijs afgelopen mei liepen prijzen op van €40 naar €50. De voorraad die toen nog verkocht moest worden, is aan de voorzichtige kant gewaardeerd. Dat de prijzen door zouden stijgen naar €60 en meer had nagenoeg niemand voorzien. De grote afwijking tussen de geschatte prijs en de gerealiseerde prijs is voor Nedato reden tot een nabetaling. "Dat is een mooie meevaller die we voor onze telers hebben gerealiseerd", vertelt Wim van de Ree. "Bij een opbrengst van 50 ton gaat het toch om €1.000 per hectare extra."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden