Eigen foto

Analyse Aardappelen

Eerste contracten voor teeltjaar 2024 bekend

5 Januari 2024 - 32 reacties

Het heeft even geduurd maar de eerste contracten voor de oogst van 2024 zijn bekend. Zoals wel vaker de laatste jaren zijn het de Belgische verwerkers die het voortouw nemen. De op Nederlandse bodem gevestigde en Duitse fabrieken zullen normaal gezien binnen afzienbare tijd met hun contracten komen. Met andere woorden: voordat week 2 van 2024 voorbij is, weten alle belanghebbenden in de sector waar men, als het om fritesaardappelen gaat, aan toe is voor seizoen 2024/2025.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wat het gaat worden voor komend oogstjaar wordt wel duidelijk als je kijkt naar waar de eerste verwerkers uit België mee komen! Na de meer dan forse stijging van de contractprijs in de EU-4 landen voor het huidige seizoen, wordt er voor komend seizoen door bijvoorbeeld Agristo nog een schepje bovenop gedaan tot bijna €30 per 100 kilo (om precies te zijn €29,70) voor Innovator in week 17 2025. Voor het veruit grootste ras Fontane wordt er af land gestart op €25 voor levering week 28 en dat loopt af naar €17,50 eind september en oktober om daarna te stijgen naar €27,20 in week 17, tot uiteindelijk €30 in week 28 van 2025. Voor de vroege Innovator wordt week 29 af land gestart met €26 om daarna te dalen naar €19,50 in week 36 tot en met 43. Verder in het seizoen loopt de prijs op naar €31,20 in week 22 van 2025. Challenger en Markies zitten daar qua prijs tussenin en starten in week 38 op €18 en dat loopt op tot €31 in week 28.

Hoe de verwerkers in met name Nederland de markt gaan benaderen zal niet zoveel anders kunnen zijn. Het grootste verschil is wel dat er in België voornamelijk wordt gecontracteerd op basis van tonnen tegen tonnen per hectare in Nederland. Hoeveel volume de Belgen uiteindelijk voor de voorgestelde contractprijs gaan vastleggen is vooraf niet in te schatten. Bij een overvloedige aardappeloogst waarvan in september (voordat het begon te regenen) nog sprake was, wordt de markt van vrije nog te leveren aardappelen dan ook zonder pardon op €10 per 100 kilo gezet. In die zin is de wijze van contracteren door de Nederlandse fabrieken duidelijk anders. Met de kennis van de contractprijzen voor oogstjaar 2024 in het achterhoofd en wetende als teler wat je areaal is en uitgaande van een gemiddelde hectare-opbrengst kon de keuze weleens snel worden gemaakt.

Pootgoed is de sleutel
Een zeer belangrijk element dit komende seizoen is de beschikbaarheid en prijs van het pootgoed. Één en ander zal een belangrijke rol gaan spelen in de onderhandelingen met de fritesfabrieken. Zoals bekend is er schaarste aan pootgoed. Pootgoedarealen zijn in oogstjaar 2023 gekrompen, onder andere mede als gevolg van de hogere contractprijs van de consumptieaardappelen, maar ook het teeltseizoen zat niet echt mee voor de pootgoedteler. Een droge start van het seizoen zorgde voor minder tal en ook de oogst ging in sommige gevallen moeizaam. Resultaat is dat er beduidend minder pootgoed beschikbaar is in de juiste maten. Grote afnemers, zoals de verwerkers, claimen het pootgoed bij de handelshuizen op basis van meerjarige afspraken. Punt is dat er juist meer pootgoed nodig is dan in voorgaande jaren doordat de fabrieken gewoonweg meer eindproduct nodig hebben om aan de toegenomen verwerkingscapaciteit te kunnen voldoen. De voorlopige conclusie is dat pootgoed duur zal zijn en beperkt beschikbaar, wat wellicht ondanks de weer verder verhoogde contractprijzen voor oogstjaar 2024 een limiterende factor kan worden in het areaal consumptieaardappelen in de EU-4 landen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden