Agrifoto

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt tendeert wat vaster

12 Januari 2024 - 23 reacties

Langzaam maar zeker gaat de aardappelmarkt stapjes omhoog zetten. Het signaal komt zoals wel vaker uit België. Voor de noteringscommissie van de Belgapom was het vandaag (vrijdag 12 januari) niet mogelijk een prijs op het bord te zetten voor Fontane en Challenger. De opmerking bij het bericht was dat er onvoldoende transacties zouden zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Insiders melden echter dat er geen overeenstemming bereikt kon worden over een mogelijke verhoging naar bijvoorbeeld €22 per 100 kilo. Dat zou namelijk wel in lijn zijn met de Duitse REKA-notering die deze week wel steeg naar dat prijsniveau (€22) voor Fontane, Challenger als Agria. Voor Innovator is dat voor week 2 van het nieuwe jaar al €25. Een overall prijsstijging van €2.

De verwachting voor de komende maanden is dat de aardappelmarkt verder in prijs kan gaan stijgen tot (als we kijken naar de termijnmarkt april 2024) boven het €30-niveau. Het venijn zal dan ook absoluut in de staart zitten, aangezien het aanbod tegen die tijd van de wat latere rassen zoals Markies en zeker ook Agria niet overmatig is. In de fysieke markt worden reeds nu al voor levering april, mei en juni zaken gedaan boven het niveau van €30. De zorg dat het krapjes wordt in het laatste deel van het bewaarseizoen is alom aanwezig. Hoe en wat verder het marktbeeld zal zijn is ook weer afhankelijk van het verloop van het voorjaar.     

Met de kop bij andere zaken
In Nederland is er nog altijd weinig stemming te bespeuren. Zo werd er donderdag 11 januari nog weer €20 voor 350 ton Fontane op de PAT gezet. Eerder in de week werden twee transacties van totaal even meer dan 250 ton Ivory Russet gemeld op €23. De Nederlandse verwerkers hebben blijkbaar even weinig interesse in de markt of beter gezegd: men heeft de kop er even niet bij. Men is druk met de voorbereidingen met het naar buiten komen van de contracten voor seizoen 2024/25. Naar verluidt moet een en ander vanaf begin volgende week wel bekend gaan worden. Normaliter wordt er niet zoveel van de lijn afgeweken van het gemiddelde contractprijsniveau van andere verwerkers die eerder uitkwamen (lees: de Belgen). Dit oogstjaar kan dat weleens anders zijn. Over wel of niet over voldoende pootgoed kunnen beschikken, kan weleens het verschil maken. Kun je als verwerker over redelijk voldoende pootgoed beschikken en dat terug laten komen in de aanschafprijs, dan is het niet onlogisch als dat ook terug te zien is in de contractprijs. Insiders verwachten weliswaar zeker voor latere levering in het seizoen wel een wat hogere prijs versus oogstjaar 2023, maar dat is gelijk aan de aflandperiode gedurende het leveringsseizoen oplopend van €0,50 tot €1,50. Wat het gaat worden zal overigens binnenkort duidelijk zijn.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden