Agrifoto

Analyse Aardappelen

Cash settlement volgende week boven 30 euro

2 Februari 2024 - 4 reacties

De aardappelmarkt zit in de lift. In de doorgaans luwe maand januari maakten zowel de termijnmarkt als de fysieke noteringen stappen omhoog. De Cash Settlement (CS) volgt in dit spoor en het €30-niveau komt wel heel dichtbij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De CS noteerde deze week (week 5) €29,40, maar zal volgens verwachting volgende week zonder slag of stoot het €30-niveau overstijgen. De stijging van de CS gaat in een meer dan rap tempo. Werd er begin november 2023 nog een CS op het bord gezet van €13,70 (nog maar drie maanden geleden!) begin december was dat al €20,90, als gevolg van de zeer moeizame rooiomstandigheden. Voor half februari zal de CS al boven €30 uitkomen, wat vrijwel vergelijkbaar is met de CS van vorig jaar rond deze tijd, die overigens tot week 14 (maandwissel maart/april) net bleef hangen onder de €31 om pas in week 17 (afwikkelweek van het apriltermijncontract) te stijgen naar €35,40. Later dat seizoen ging de prijs door het dak met in week 18 €40, in week 21 €46,70 en de laatste CS in week 22 €50,70.

De huidige markt voelt zelfs nog wat vaster aan als vorig seizoen rond deze tijd. Ten eerste weet 'de markt' uit ervaring van vorig jaar dat marktprijzen van meer dan €40 haalbaar moeten zijn en niks lijkt momenteel een verdere prijsstijging in de weg te staan. De april 2024-termijnmarktnotering die afwikkelt in week 17 laat de actuele vaste markttrend goed zien met een slotnotering donderdag 1 februari op €37.

Remmen los
Opvallend en niet helemaal gewoon voor de aardappelmarkt, gezien over de afgelopen jaren, is toch wel het gemak waarmee de marktprijs zich razendsnel en zonder veel tegenwerking ontwikkelt. Het lijkt wel of de rem van het treinstel is geschoten en de handrem momenteel ook niet werkt. Waar dat nu aan ligt, is lastig te verklaren. Wellicht zit dat in het bijna geheel wegvallen van de 'echte' aardappelhandel. Daarmee is het lastig de kaders te definiëren en voelt de markt qua prijs wat losgeslagen aan. Daar zullen telers die nog aardappelen moeten afrekenen geen probleem mee hebben. Vraag is hoe de afnemers dat zien/ervaren.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden