Syngenta

Aangeboden door Syngenta

Phytophthora voorkomen: mixen en afwisselen

12 Februari 2024

Willen we phytophthora onder controle houden, dan is het mixen van middelen en het afwisselen in plaats van in blokken spuiten noodzakelijk geworden.

In het afgelopen jaar leidde phytophthora tot aanzienlijke problemen, waarbij ook de weersomstandigheden een grote invloed hadden. Vooral in de periode eind juli en begin augustus ondervonden verschillende plaatsen ernstige complicaties. Echter, het probleem is complexer dan alleen het weer. Veranderingen in de schimmel zelf, zoals mutaties die de gevoeligheid voor gewasbeschermingsmiddelen doen afnemen, droegen eveneens bij aan de situatie. Bovendien wordt het aantal goedgekeurde bestrijdingsmiddelen steeds kleiner. Daarom is het noodzakelijk om aanpassingen te maken in de aanpak van deze ziekte te veranderen.

In het afgelopen jaar heeft Syngenta, in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR), intensief onderzoek gedaan naar effectieve controle van de aardappelziekte. Op verschillende onderzoeklocaties, waaronder Lelystad, Westmaas en Valthermond, heeft WUR diverse gewasbeschermingsmiddelen en -strategieën geëvalueerd.

Op basis van deze bevindingen kunnen we stellen dat de beste strategie om phytophthora te voorkomen en om een effectief middelenpakket te behouden mixen en afwisselen is. Het wekelijks afwisselen heeft daarbij nóg een belangrijk praktisch voordeel. Voor veel middelen geldt dat ze in een interval van minimaal zeven dagen moeten worden ingezet. Door af te wisselen kan indien nodig de interval worden verkort.

Om het telers zo makkelijk mogelijk te maken goede mixen te gebruiken, zijn er vanaf het voorjaar twee nieuwe combi-packs op de markt:

Vamos Pergovi is vooral voor consumptie- en zetmeelaardappelen, de werking is preventief

Pergovi Pro is inzetbaar in alle aardappelen, heeft een preventieve en curatieve component

Ga voor het advies naar onze website.

Maak gebruik van de 7 Golden Rules, ze leggen de basis voor een consistente en efficiënte benadering van phytophthora.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden