Agrifoto

Analyse Aardappelen

Geen rem op prijsverloop fritesaardappelen

9 Februari 2024 - 22 reacties

Het is heel opvallend met welk gemak de aardappelmarkt de weg omhoog weet te vinden. Daar hebben we het al vaker over gehad. Er lijkt nu helemaal geen enkele rem meer op de markt te zitten als we bijvoorbeeld naar de cash settlement (CS) kijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De CS is in nog geen maand tijd gestegen van €21,70 (11 januari 2024) naar €31,20 op donderdag 8 februari. De inbreng vanuit Nederland komt reeds uit op €32,30 gevolgd door de inbreng uit Duitsland (€31,37) en België en Frankrijk (beide €30,60).

Het duiden van de aardappelmarkt werd er de laatste jaren niet eenvoudiger op, maar lijkt vandaag de dag toch echt vast te lopen. Telers lijken de huidige marktontwikkelingen prima te vinden, zeker ook met de contractvoorstellen voor de oogst van 2024 in de achterzak. Afnemers daarentegen zullen de markt moeten volgen. De vraag is in welke mate er nog sprake is van een vrije markt en dan vooral in de fritesaardappelen. Een matig functionerende markt kan op een bepaald moment in een diepe put belanden, zoals in oktober vorig jaar toen Belgapom slechts €10 per 100 kilo voor Fontane en Challenger noteerde. Even zo makkelijk kan de markt in extreme situaties stijgen naar €60 (week 27 2023). Of een gemiddelde marktprijs van €50 of meer er voor later dit seizoen ook inzit, is nog even afwachten. De richting is in ieder geval bepaald.

Aanbod stokt
De aanjagers in de aardappelmarkt zijn de rassen Agria en Innovator waarvan in sommige gevallen de kwaliteit een issue is (vooral bij Agria) maar waarvan het aanbod beperkt is. Het vrije ras Agria heeft meerdere bestemmingen (frites, vers, export) waardoor prijzen inmiddels de €40 gepasseerd zijn. Ook het aanbod van vrije Innovator is beperkt, zodat binnen afzienbare tijd €35 per 100 kilo of meer betaald gaat worden, zo is de verwachting. De biedingen zijn zeker aanwezig in de markt en kopers melden ook wel meer te willen betalen. Er is alleen bijna geen aanbod. Het zoeken naar een vrije partij is als zoeken naar een speld in de hooiberg. De overige rassen, waarbij Fontane zoals bekend de grootste is, zullen volgen. Het feit dat het nog maar half februari is maakt een en ander best wel spannend. Het bewaarseizoen is immers pas op de helft. Wat het voorjaar gaat doen (vroeg, laat, koud, warm, nat, droog) is ook een factor van belang. Kortom: het huidige aardappelseizoen is er een dat, net als veel voorgaande oogstjaren, nu al als memorabel de boeken ingaat.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden