Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Aardappelen

Recordoogst kan Franse vraag amper bijbenen

26 Februari 2024 - Niels van der Boom

Ondanks de bijzonder slechte oogstomstandigheden in Noord-Frankrijk heeft het land in 2023 een recordoogst binnengehaald. Deels vanwege het gegroeide areaal. De schuren liggen daarom behoorlijk vol, al is er geen sprake van een record. Zelfs met deze voorraad is het de vraag of de aardappelverwerkers over voldoende aardappelen kunnen beschikken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens cijfers van het Franse telersverband UNPT lag op peildatum 1 februari 2,78 miljoen ton aardappelen in opslag. Het grootste gedeelte, bijna 2 miljoen ton, zijn fritesaardappelen. Volgens overheidscijfers oogstten aardappeltelers in het land vorig jaar 7,15 miljoen ton aardappelen en dat is een record. Het areaal groeide met 3%, wat deels de oorzaak is van het hogere volume.

Vooral meer fritesaardappelen
De voorraad fritesaardappelen is maar liefst 779.000 ton groter dan in 2023 het geval was (na de oogst van 2022). De voorraad tafelaardappelen is slechts 50.000 ton groter. Niet zo gek, gezien de grote uitbreiding van de fritesaardappelteelt. De fritesaardappelvoorraad mag dan fors zijn toegenomen, ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde gaat het om 30% meer aardappelen. Goed voor 462.000 ton aardappelen. Dat is significant, maar niet schokkend. Kijkend naar de uitbreiding van de verwerking in België en Frankrijk zijn deze tonnen hard nodig.

Het Vlaamse PCA maakte eerder deze maand al voorraadcijfers bekend voor zijn land. Met 2,56 miljoen ton had België op 1 februari een gemiddelde hoeveelheid aardappelen in voorraad. Dit betekent dat de Belgische fabrieken ook dit seizoen aan de aardappelen van hun zuiderburen trekken.

Weinig vrije aardappelen
In België lag de vrije voorraad met 774.000 ton beduidend hoger dan gemiddeld. In Frankrijk is daar geen sprake van. UNPT raamt de vrije voorraad op slechts 200.000 ton. Aardappelverwerkers willen graag extra grondstof aankopen, maar de mogelijkheid daartoe is zeer beperkt. Met nog zes maanden verwerking te gaan praat je over 33.000 ton per maand dat vrij verkocht kan worden. Daarnaast moet rekening gehouden worden met een klein gedeelte aan 'dwingend' aanbod omdat er nog steeds partijen zijn met kwaliteitsproblemen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden