Eigen foto

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

5 Maart 2024 - Niels van der Boom

HZPC heeft de prognoseprijs voor pootaardappelen over oogstjaar 2023 vastgesteld op €50,70 per 100 kilo. Dat is ruim 35% meer dan een jaar eerder werd uitbetaald en daarmee verreweg de hoogste pootgoedprijs die het bedrijf ooit heeft uitgekeerd. Dat maakte de pootgoedcoöperatie maandagavond 4 maart bekend tijdens een webinar. De definitieve prijs volgt eind juni.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks fors meer afkeur en declassificatie als gevolg van het grillige seizoen, ziektes en druk op de gewasbescherming weet het bedrijf uit Joure een flink hoger resultaat neer te zetten. Gezien de enorme schaarste op de pootgoedmarkt en de gigantische vraag komt dat niet uit de lucht vallen. Er is sprake van een grote hoeveelheid bovenmaat die, net als sommige ondermaten, ook dit jaar noodgedwongen als pootgoed worden verkocht.

Gunstige verkooppositie
"De financiële opbrengst is – ondanks alle uitdagingen voor de teler – met 13% per hectare toegenomen", stelt regiomanager Benelux Martin Jansen Klomp. "Het is essentieel dat we een structureel hoge prijs hanteren om een rendabele teelt te garanderen." Dit jaar verwacht HZPC opnieuw een daling van het pootgoedareaal. Dat creëert een gunstige verkooppositie voor het bedrijf.

Hogere prijs
De prognose prijs is de verwachte prijs over het gemiddelde van alle rassen en kwaliteiten klasse S tot en met A die in poolverband worden geteeld. De prijzen zijn voor afdracht van kwekerslicenties. De prijs per ras, maat en kwaliteit wordt volgens het systeem van HZPC bepaald en eind juni bekendgemaakt. De prognoseprijs van €50,70 is €14,50 meer dan vorig jaar werd uitbetaald. De definitieve uitbetalingsprijs kwam over oogst 2022 op €37,44.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden