Agrifoto

Analyse Aardappelen

Markt in fase van 'even aan de boom schudden'

22 Maart 2024 - 14 reacties

Als in een paar maanden tijd de aardappelprijzen fors stijgen  volgt er vaak vanzelf ook weer een periode waarin de markt even op adem moet komen. Wanneer het stof is neder gedaald en alles op een rijtje is gezet, kan bepaald worden hoe nu verder te handelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is nu, in de derde week van maart, zeker niet het geval dat de markt alleen maar verder stijgt. Sterker nog, de markt neigt eerder wat terug te lopen. Belgapom noteerde vrijdag 22 maart met €35,00 voor zowel Fontane en Challenger onveranderd, maar de stemming werd wel als 'flauw' betiteld. Dat zou kunnen betekenen dat de notering volgende week lager kan uitpakken. Aan de Duitse REKA-notering van vrijdag 22 maart is een mogelijk prijsverval nog niet zichtbaar. Ook de meest actuele transacties op de PAT-lijst geven prijzen voor directe levering aan tussen €35 (Fontane) en €38 (Innovator). Maandag werd er voor de PotatoNL een Fontane-transactie op de PAT gemeld van €30, naast een vergelijkbaar volume en ras op €37,50. Prompt werd de forse uitschieter naar beneden meegenomen in de PotatoNL. Dat dergelijke afwijkende en markt(stemming)verstorende transacties geen vragen opleveren, zou op zijn minst vragen moeten opwekken, maar de interesse hiervoor schijnt er niet te zijn.

Prikkelen
Terug naar een beproefd scenario van het 'aan de boom schudden'. Verkopers die vooral afgelopen week informeerden naar de mogelijkheden om zaken te doen, kregen in veel gevallen te horen dat afnemers even niet aan de markt waren. Dit in combinatie met een lagere termijnmarktnotering (van €38 terug naar €35) en ook bijvoorbeeld de gecommuniceerde stemming (flauw) in de Belgapomnotering voedt de onrust. Ook het wel willen bieden op aardappelen, maar dan niet voor levering april -wat tot voor kort wel kon - maar nu voor levering juni geeft aan dat de markt wat terug is gaan hangen. Zijn er dan geen of minder aardappelen nodig? Zeker niet, maar door de markt naar een hoger prijsniveau te brengen van zeg gemiddeld €40 per 100 kilo komt er niet meer grondstof los, sterker nog aanbieders gaan nog meer achteroverhangen.

Door nu juist een contra situatie te creëren, waarmee onzekerheid ontstaat, versterkt door het argument voorjaar maar ook door de flink onder druk staande uienprijs, gaan er toch meer telers overstag. Dus wel zaken doen voor Fontane à €40 maar dan voor levering juni. Op zich voor de teler nog altijd geen verkeerde deal maar anders dan begin deze maand verwacht. De afnemer daarentegen creëert enige armslag voor later in het bewaarseizoen. Conclusie: er is weinig veranderd aan de aardappelmarkt ten opzichte van een maand terug, echter het idee dat de marktprijs alleen maar zou kunnen stijgen is er even niet waardoor de temperatuur met de voor het afrekenen van aardappelen belangrijke aprilmaand duidelijk anders aanvoelt.            

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden