Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappelvoorraad België is niks te groot

12 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De voorraad bewaaraardappelen in de Belgische schuren is groter dan vorig seizoen. Dat blijkt uit de voorraadpeiling van Fiwap. Buitensporig is die voorraad niet, zeker als je de late start voor de vroege aardappelen voor de oogst van 2024 in ogenschouw neemt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Per 1 april zit er nog 1,82 miljoen ton aardappelen in de bewaring in België. Vorig jaar was de voorraad 1,73 miljoen ton en het vijfjarig gemiddelde zit op 1,61 miljoen ton. De 90.000 ton meer aardappelen ten opzichte van vorig jaar is goed voor vier à vijf dagen draaien van de Belgische verwerkende industrie.

Met 1,25 miljoen ton heeft Fontane veruit het grootst aandeel in de Belgische aardappelvoorraad. Op grote afstand volgt het oude vertrouwde Bintje met 50.000 ton. De voorraad Challenger en Innovator is elk 30.000 ton. Overige rassen als Markies, Agria en Alegria zijn goed voor 460.000 ton van de Belgische aardappelvoorraad per 1 april.

Groter deel vrije aardappelen
44% van de totale Belgische aardappeloogst moet nog verwerkt worden. Dat was vorig seizoen 47%. Van Challenger en Innovator is respectievelijk 13% en 10% van de oogst over voor het resterende periode tot de nieuwe oogst. Het deel Challenger en Fontane dat nog vrij is, zit op 7% en 4% van de oogst van 2023. Over het geheel genomen is 12% van de Belgische aardappeloogst nog vrij.

Een groter aandeel vrije aardappelen vergeleken met vorig seizoen geeft telers een sterker positie op de markt volgens Fiwap. Door het late voorjaar en het hoge prijsniveau op de vrije markt (€35 begin april) houden telers de vrije aardappelen vast. Fiwap plaats daar wel een winstwaarschuwing bij. In Frankrijk is de aardappelvoorraad namelijk groter dan vorig seizoen. Daar staat dan weer wel tegenover dat er in Nederland minder aardappelen zijn. De verwachtingen voor de komende maanden zijn positief volgens Fiwap, maar het blijft speculeren.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden