HZPC

Nieuws aardappelen

Afzet HZPC blijft net steken onder miljoen ton

7 Mei 2024 - Jesse Torringa - 3 reacties

Pootgoedveredelaar Royal HZPC verwacht over het boekjaar 2023/2024 een financiëele omzetstijging van 4%. Het nettoresultaat is naar verwachting vergelijkbaar. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Daarnaast is er meer bovenmaats pootgoed verkocht dan waar het bedrijf eerder rekening mee hield.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappelveredelaar en tevens handelshuis geeft aan dat de lage pootgoedopbrengsten, met name door Nederland, zorgen voor een 6% daling van de verwachte tonnage die wordt of al is verkocht in Europa. Daar tegenover staat echter een verwachte groei van 23% van de in licentie geteelde tonnage. Dat schrijft HZPC toen aan positieve ontwikkelingen in Amerika en Azië. 

Door de veranderende verhouding tussen directe verkopen en tonnen geproduceerd door licentienemers, in combinatie met de gestegen verkoopprijzen van afgelopen seizoen, stijgt de verwachte financiële omzet van Royal HZPC met 4% ten opzichte van de vorig boekjaar. In boekjaar 2022/23 werd een omzet van €423 miljoen behaald. Het financiële resultaat komt naar verwachting uit tussen de €5 en €7 miljoen, zoals een kwartaal geleden al werd verwacht. In de twee voorgaande boekjaren realiseerde HZPC een resultaat van €7 miljoen. 

Hiernaast voorziet de aardappelveredelaar een fractioneel hogere brutomarge van €72 miljoen en fractioneel hogere normale operationele kosten. Er wordt echter nog steeds rekening gehouden met hogere totale kosten door mogelijke voorzieningen voor debiteuren in politiek onrustige regio's. Deze situatie is ten opzichte van februari wel verbeterd, maar het is verstandig om dit als een onzekere factor te beschouwen richting het eindresultaat. 

Meer bovenmaat verkocht
In Europa mogen dan minder tonnen zijn afgezet, maar met alle tonnages (die de licentiehouders afzetten en het bedrijf verkoopt) bij elkaar opgeteld, wordt er wel een stijging verwacht. Naar verwachting wordt net niet de magische grens van 1 miljoen ton overschreden. Directeur Gerard Backx geeft aan: "We verwachten dat de totale tonnage die we verkopen en/of door licentienemers wordt afgezet, toeneemt met 5% vergeleken met het voorgaande jaar. Waarschijnlijk bereiken we op 1% na de mijlpaal van een miljoen ton." HZPC is er echter wel in geslaagd meer bovenmaten als pootaardappelen te verkopen dan een kwartaal geleden werd gedacht. 

Incident met ontvreemde geld afgerond
Ook maakt HZPC bekend dat de zaak met het ontvreemde geld door cybercrimenelen is afgerond. Het volledige bedrag dat werd ontvreemd, is teruggestort. De aardappelveredelaar meldde in september dat ze getroffen was door een cyberaanval. Inmiddels hebben de betreffende autoriteiten het geld vrijgegeven van de geblokkeerde rekening waar het geld lange tijd op stond. HZPC is niet geïnformeerd over eventuele resultaten van forensisch onderzoek. Nu het bedrag is teruggestort sluit het bedrijf het incident af.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden