Eigen foto

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt kan weer naar 60 euro

10 Mei 2024 - 17 reacties

Het wil met het poten van de aardappelen voor oogstjaar 2024 nog niet erg vlotten. Toegegeven, de verschillen per regio zijn groot, maar er moet nog veel gebeuren. Dat doet sterk denken aan vorig seizoen toen een late start van het seizoen stemming maakte voor de verkoop van het laatste deel van de oogst van 2022. Kan de aardappelmarkt net als vorig seizoen ook weer richting de €60 gaan?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is in principe geen reden om te denken dat dat niet zou kunnen, aangezien oogstjaar 2022 met het daaropvolgende oogstjaar 2023 erg veel overeenkomsten vertonen. Ook vorig jaar rond deze tijd noteerde Belgapom voor Fontane en Challenger €40 per 100 kilo, net als overigens de Franse RNM en Duitse Reka-aardappelnoteringen. (Artikel gaat verder onder de grafieken)

De opmaat voor een verdere stijging werd vorig seizoen gegeven door een late start van het nieuwe groeiseizoen; een situatie waar anno mei 2024 ook sprake van is. Sterker nog, het plantseizoen loopt nog verder achter. Telers uit diverse teeltgebieden geven aan meer dan grote moeite te hebben met de voorjaarswerkzaamheden, zeker ook vanwege de staat van de grond na afgelopen oogst. Met angst en beven wordt naar de weersvooruitzichten gekeken, die voor komende week (week 20) wederom niet gunstig lijken. (Artikel gaat verder onder de Tweets)

Het telen van aardappelen in de EU-4 landen wordt vanwege vaak niet te beheersen omstandigheden een steeds grilligere zaak. Het uit de bocht vliegen van de markt, om welke reden dan ook, lijkt eerder regel dan uitzondering. Het feit dat voor oogstjaar 2024 de contractprijs een meer dan forse stap naar boven heeft gemaakt, verandert daar niks aan. Prima om aardappelen op contract te telen en ergens ook logisch gezien wat er betaald wordt door de afnemers, maar dan moeten de aardappelen nog wel worden gepoot, kunnen groeien en gerooid worden.

Waar kan de aardappelprijs heen?
Welke prijs hoort dan bij welke situatie? Één ding is zeker, de fritesafzet en de verkoopprijzen zijn van dien aard dat een verwerker niet snel aardappelen laat liggen. De concurrent betaalt immers wellicht wel de prijs. Ander feit is ook dat met het volume grondstof op contract (redelijk vast in handen) de verwerkers pas zullen gaan bewegen als daar echt de noodzaak voor is. Voor de komende weken is en zal dat zeker het geval zijn, maar welke marktprijs daarbij hoort... Laten we ervan uitgaan dat €60 eerst komt!

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden