Shutterstock

Analyse Aardappelmarkt

Termijnmarkt april 2025 gaat nu al richting 35 euro

23 Mei 2024 - 9 reacties

Dat we in andere tijden leven als het gaat om de prijszetting van de aardappelmarkt is een feit. In oogstjaar 2018 is bijvoorbeeld voor Innovator levering week 17 in 2019 gecontracteerd op nog geen €14,50, dit seizoen (levering week 17 2025) is dat €27,50. Een vergelijkbare trend is te zien op de aardappeltermijnmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vandaag de dag is €45 zeker haalbaar. Dat blijkt uit de prijsontwikkelingen van oogstjaar 2023 met een actuele termijnmarkt notering voor het juni-contract op €45. Reeds nu al met de zomermaanden voor de deur noteert het april 2025-contract bijna €35.

De aanleiding voor de vaste stemming van de nieuwe oogst is al veelvuldig besproken (onder anderen een later voorjaar). Echter, de vraag is of er de komende maanden wederom records gebroken gaan worden. Een record zou zijn dat de termijnmarkt oogst 2024 medio zomer al boven het €40-niveau kan gaan stijgen. Een aanleiding hiervoor zou kunnen zijn als de zomer hard toeslaat qua droogte en temperatuur. Wat zal dan het effect zijn op de moeizaam geplante aardappelgewassen?

Prijsvorming
Nu al kan er met een schuin oog gekeken gaan worden naar oogstjaar 2026. Welk contractprijsniveau moet je gaan koppelen aan het verder toenemen van het teelt- en oogstrisico. Immers, geen seizoen lijkt meer zonder extremiteiten te zijn. Er is natuurlijk niks mis met de huidige contractprijzen, maar dan moeten de aardappelen wel geleverd kunnen worden. Dat is wellicht voor sommige spreadsheet-inkoopmanagers lastig te vatten. In die zin zou je zeggen dat het fenomeen aardappeltermijnmarkt een prima instrument is, het fungeert immers als een soort expansievat.

Zoals aangegeven is de druk op de aardappelmarkt voor seizoen 2024/25 al dusdanig dat het metertje op het expansievat al bijna uitslaat naar €35. Dit niveau biedt overigens weer prima mogelijkheden voor poolbeheerders of telers met een indek- en/of klikcontract. Deze prijs ligt al weer bijna 25% boven het gemiddelde contractprijsniveau.

De slotvraag is dan ook of het vaak onbeperkt contracteren op voor het gevoel hoge contractprijzen zonder veel oog te hebben voor de risico's van de teelt, de toekomst is. De ondernemer zal zeggen van niet, de persoon die zich rondom verzekert, kijkt daar wellicht anders tegenaan.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden