Agrifoto

Analyse Aardappelen

Wordt de recordprijs van vorig seizoen verpulverd?

7 Juni 2024 - 27 reacties

Gaat de gemiddelde prijs van aardappelen de komende weken het record (als je dat zo mag zeggen) van vorig seizoen verpulveren? Als je nu naar de ontwikkelingen op de aardappelmarkt kijkt, zou dat best eens kunnen. Toen was het voorjaar ook bijzonder laat en stuwde dat de aardappelprijs snel omhoog. De algehele situatie is richting halverwege juni 2024 beduidend slechter met veel percelen die nog gepoot moeten worden en een hoge ziektedruk in percelen die al wel in de grond zitten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Belgapom noteerde vrijdag 7 juni voor zowel Fontane als Challenger €55 per 100 kilo, dat is exact gelijk aan het prijsniveau van vorig seizoen. Toen maakte de notering in week 25 nog een stap omhoog en kwam daarmee uit op €60. De verwachting is dat het hoogste prijsniveau van vorig seizoen zeker gehaald gaat worden de komende tijd. De vraag is: kan daar nog een schepje bovenop?

Uitgaande van hoe nu de situatie zich ontwikkelt, is dat zeker niet ondenkbaar. Ga maar na, er moet vooral in België nog altijd een aanzienlijk deel gepoot worden en verspreid over de EU-4 landen is door de uitzonderlijke hoeveelheid neerslag veel schade ontstaan in de reeds gepote percelen. Insiders schatten in dat de aardappeloogst voor seizoen 2024/25 wel eens 15% tot 20% lager kan gaan uitpakken dan wat er onder 'normale' omstandigheden geoogst zou kunnen worden. 'Normale' mag inmiddels wel weggelaten worden als het om de aardappelteelt gaat.

Waar zit het risico?
Werd er de laatste jaren geanticipeerd op het prijsrisico en werd de zekerheid gezocht in de diverse contractvormen - direct of indirect - aangeboden door verwerkers, vandaag de dag is het risico aan de teelttechnische kant een issue dat veel meer kopzorgen geeft. Feit anno 2024 is dat men de aardappeloogst wel vroegtijdig prijstechnisch kan vastleggen, maar dat de zekerheid van het gewenste/verwachte volume door alle niet te beheersen externe factoren afneemt.  

Reeds nu al benadert de termijnmarkt voor het april 2025-contract het €40-niveau. Een op zich prima basisprijs (flink boven het gemiddelde contractniveau) om aardappelen in te dekken (of te klikken). Echter de onzekerheid over de komende maanden qua verder verloop van het groeiseizoen is dusdanig dat men vooralsnog de kat uit de boom lijkt te kijken. In die zin worden ook voor het nieuwe seizoen prijsrecords verpulverd. Alle ingrediënten, hoe zuur ook voor veel telers, liggen op tafel. Met het vorderen van het seizoen is het de vraag op welk prijsniveau het plafond aantikt als het de termijnmarkt betreft. Wordt een prijsrange van €40 of €50 het nieuwe normaal voor de komende maanden? Houdt daarbij in gedacht dat andere belanghebbenden in de keten ook geen idee hebben hoe de tekening ingekleurd moet gaan worden komend seizoen en welke prijs daarbij hoort. Dat wekt al weer nieuwsgierigheid richting oogstjaar 2025!  

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden