Shutterstock

Analyse Aardappelen

Top lijkt bereikt in aardappelmarkt oude oogst

28 Juni 2024 - 15 reacties

De bovenkant, of wellicht beter gezegd de top van de aardappelmarkt oude oogst lijkt bereikt. Met nadruk op 'lijkt', aangezien je een dergelijke stelling nooit hard kan maken. De aardappel is immers rond en je weet nooit welke kant die op kan rollen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toch is er gemiddeld dit seizoen al wel meer betaald dan vorig jaar. Echter wordt de stap naar €70 per 100 kilo voor een fritesras als Fontane niet gemeld. Het hoogst bekende prijsniveau voor Fontane is €65, enig te leveren volume is dan wel gewenst.

Ook bij de diverse noteringen in de EU-4 landen is er stagnatie te zien in de stijgende lijn van de marktprijzen. De Duitse Reka-noteringen voor week 26 waren onveranderd met de week ervoor, van €62,50 voor Fontane tot €64,50 voor Markies. Ook in België en Frankrijk bleven de noteringen onveranderd.

Voor het tweede jaar op rij gaat de markt dus het jaar uit op exceptionele prijsniveaus, waaraan je haast gewend zou raken. In basis is de honger naar grondstof door alle uitbreidingen van de verwerkers dusdanig dat bij enige stagnatie van de aanvoer de markt rare bokkensprongen kan maken. In die zin blijft de ontwikkeling van het Europees areaal achter bij de vraag. Komt daar een niet te voorziene situatie bij (aardappelen groeien nu eenmaal in de openlucht, daar helpt geen spreadsheet bij) - zoals nu al twee seizoen achterelkaar het geval is geweest - dan knalt de marktprijs door het dak.

Ook voor verder verloop seizoen veel onzekerheid
Ook voor het verdere verloop van het seizoen 2024/25 is er veel onzekerheid; de start van het groeiseizoen is bijzonder moeizaam. Over het algemeen staan de gewassen in de EU-4 landen er povertjes tot in sommige situaties slecht bij, op de goede percelen na dan! Wat zal het effect zijn indien er wel een flinke zomerse periode aan zit te komen, en dan denken we nog maar niet aan de oogstperiode. Kortom, een markt vol spanning die sowieso zal aanhouden tot na de oogstperiode. De stemming leidt ertoe dat er momenteel voor Innovator levering maart/april 2025 tot €42 per 100 kilo af teler wordt gemaakt. Voor Fontane is dat een paar euro minder.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden