Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappelteelt hangt van onzekerheden aan elkaar

2 Juli 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Dat de start van het groeiseizoen voor aardappelen moeizaam is, is een eufemisme. Nat tijdens het poten - een deel van het areaal is heel laat gepoot - problemen met de opkomst en hoge phytophthoradruk, somt North-Western European Potato Growers (NEPG) op. Door de uitbreiding van de verwerkingscapaciteit in Europa valt de verhouding vraag en aanbod uit ten gunste van de telers volgens de organisatie. Maar er zijn geen garanties en de NEPG geeft een winstwaarschuwing af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nog lang niet alle definitieve areaalcijfers zijn bekend, maar de NEPG gaat uit van een areaaluitbreiding van 4% tot 6% in Noordwest-Europa. Het tijdvak waarin gepoot is loopt van acht tot tien weken. Dat is ook in de stand van het gewas te zien. Van percelen die vol in de bloei staan en waar al echt wat onder zit, tot percelen die vorige week pas gepoot zijn. Problemen met de opkomst zijn eerder regel dan uitzondering. Dat loopt van enkele procenten van de aardappelen die niet opkomen tot 80% waar geen plant uitgroeit door pootgoed dat in de grond wegrot. Dat laatste is vooral in België en Nederland een probleem volgens de NEPG. Ook stipt de bond de hoge phytophthoradruk aan. Problemen die gelinkt worden aan klimaatverandering, een uitgedund middelenpakket, nieuwe resistente stammen en gangbare rassen die vatbaar zijn voor phytophthora maken de teeltrisico's alleen maar groter.

Aardappelverwerkers hebben echter niet stilgezeten en de verwerkingscapaciteit is vooral in Frankrijk flink uitgebreid en aan die uitbreidingsplannen lijkt nog geen einde te komen. De afzet van diepgevroren frites en andere aardappelproducten stokt of laat zelfs een daling zien volgens de NEPG. De Europese verwerkers krijgen meer concurrentie en niet alleen vanuit Noord-Amerika maar ook uit opkomende markten als China, India, Turkije en Argentinië. Daar moeten telers zich bewust van zijn bij uitbreidingsplannen of investeringen volgens de NEPG.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden