Shutterstock

Nieuws aardappelen

Duitsland teelt aanzienlijk meer pootgoed in 2024

4 Juli 2024 - Jesse Torringa - 2 reacties

De Duitse pootgoedtelers hebben voor seizoen 2024 aanzienlijk meer pootaardappelen geplant dan afgelopen seizoen het geval was. Hierdoor komt het areaal uit op 18.380 hectare. De groei is ook nodig om de consumptieteelt te voorzien van voldoende pootgoed. Het Nederlandse ras Fontane verdubbelt bijna in areaal en is het op een na grootste ras bij onze oosterburen. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het pootgoedareaal in Duitsland is dit seizoen weer aanzienlijk gestegen van 16.860 hectare naar 18.380 hectare, ofwel een stijging van 9%. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het Duitse federale bureau voor plantenrassen Bundessortenamt. De laatste jaren was het areaal juist gekrompen als gevolg van onder andere de sterk gestegen kosten en de concurrentie van goede consumptieaardappelprijzen. In 2023 kromp het areaal zelfs met 8%. De piek werd in 2020 bereikt, toen Duitsland ruim 19.300 hectare aan pootaardappelen teelde.

Fontane wint terrein
Duitsland telt behoorlijk wat aardappelrassen en een groot ras bedekt in vergelijking met Nederland een stuk minder areaal. Zo blijft het Duitse tafelaardappelras Belana opnieuw de grootste met 622 hectare, al krimpt dit ras wel met 39 hectare. Hierna volgt Fontane, waar bij onze oosterburen 506 hectare aan pootaardappelen staat. De laatste jaren is het ras een van de grootste stijgers en vergeleken met 2023 nam dit met 41% toe in areaal. Hierna volgen de rassen Bernina en Jelly met respectievelijk 491 en 453 hectare, een groei van 20% en 25%. Agria, dat een van de grootste rassen was enkele seizoenen geleden, zakt de laatste jaren juist en is ook dit jaar 11% minder gepoot. Dit areaal komt uit op 360 hectare, zo blijkt uit de cijfers van Bundessortenamt.

De areaalstijging is goed terug te zien bij de grootst pootgoedtelende deelstaat Nedersaksen. Daar komt het areaal uit op 7.418 hectare, terwijl het areaal vorig seizoen nog op 6.710 hectare stond. In Mecklenburg-Voor-Pommeren, het tweede grootste gebied, groeit de teelt van 2.649 naar 2.940 hectare. De grootste stijging zit in de deelstaat Saksen, waar de teelt met 68% stijgt en uitkomt op 698 hectare.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden