Agrifoto

Analyse Aardappelen

In poolprijs Aviko is jaar van uitersten zichtbaar

4 Juli 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 44 reacties

Fritesconcern Aviko heeft de poolprijzen van oogst 2023 bekendgemaakt. Het afgelopen fritesaardappelseizoen is volgens de Aardappel Telers Commissie (ATC) gekenmerkt door uitersten. 'Ondanks lagere volumes in de pool, is er toch een hoge poolprijs, boven de PotatoNL notering gerealiseerd.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De poolprijzen zijn woensdag op de telersvergadering gepresenteerd. De gemiddelde poolprijs in de pool zonder voorverkoop komt uit op €354,71 per ton en in de pool met voorkoop op €329,59 per ton. De spreiding loopt van €258,35 per ton voor Fontane levering week 45 in de pool met voorverkoop tot €471,38 per ton voor Innovator levering week 30 in de pool zonder voorverkoop. De gemiddelde prijs op de PotatoNL was over deze periode €352,28 per ton.

Minder aardappelen
"De opbrengsten vielen tegen waardoor we circa 20.000 ton minder aardappelen in de pool hadden dan waarop we vooraf hadden gerekend", laat André Broeze, voorzitter van de ATC, desgevraagd weten. "De tegenvallende opbrengsten maakten dat we met elkaar zeer kritisch moesten zijn over onze te verkopen voorraden." Het prijsverschil tussen vroeg en laat leveren is relatief groot. "We werken niet met staffels en een bewaarvergoeding, zoals bij contracten gebruikelijk is", legt Broeze uit. "De poolprijs moet recht doen aan de marktsituatie. Telers die het risico nemen en de kosten maken om lang te bewaren, mogen daar ook in de pool van profiteren".

De reacties van telers op de poolprijs waren volgens Broeze overwegend positief tijdens de telersvergadering. "Natuurlijk hadden sommige telers op meer gehoopt, gelet op de noteringen van de laatste weken. Maar we hebben wel een bovengemiddelde poolprijs weten te realiseren en daar is de grote meerderheid tevreden over."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden