Agrifoto

Analyse Aardappelen

Aardappel vaart wel bij Hollandse zomer

5 Juli 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 74 reacties

Het wil nog weleens anders lopen dan je verwacht. Als dat ergens blijkt dan is dat wel in aardappelen. Zijn er voldoende aardappelen om het seizoen uit te zingen tot de nieuwe er zijn, en wat moet er van de komende oogst terechtkomen? Dat waren dit voorjaar de grote vragen. De soep wordt echter niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Er wordt weleens gezegd dat aardappelen net onkruid is, en je zou het haast gaan geloven als je de toestand in het land ziet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn zo her en der aardappelen gepoot op een manier waarvan je zegt: als dat kan hoeven we nooit meer ergens naar te kijken. Dat het daar niet helemaal goed gaat, is niet onlogisch. Op plekken waar ze wateroverlast hebben gehad door stortbuien is het ook niet alles even goed terechtgekomen. Toch is het verbazingwekkend hoe aardappelen kunnen groeien bij een klassiek Hollands zomerweertje. Aardappelen die voor dit jaar redelijk op tijd gepoot zijn - zeg tot half mei - zijn heel hard gegroeid. Vergis je ook niet wat daar aan aardappelen onder zit, zowel aan tal als kilo's.

We weten het wel, maar vocht tijdens de knolzetting is bepalend voor tal en tegen regen van boven valt niet op te beregenen. Het gaat wat ver en de aardappelen zitten nog lang niet veilig binnen, maar je zou haast kunnen stellen dat de pootgoedtekorten voor volgend seizoen door een groeizame juni al grotendeels zijn opgelost. Nog twee weken dit weertype zoals wordt voorspeld en er zit al haast een gemiddelde opbrengst onder de tijdig gepote consumptieaardappelen. Let wel: de later gepote aardappelen - wat zeker in het zuiden nog een aardige hoek is - hebben een hele inhaalslag te maken.

Groei komt niet gratis
Het groeizame weer komt wel tegen een prijs. De ziektedruk is extreem hoog. De plant maakt als een malle nieuwe bladlagen aan. Het is een race die beschermd te krijgen. Het uitgedunde middelenpakket zorgt in een jaar als dit voor de nodige hoofdbrekens. Hoe houd je een gewas gezond en vitaal als het gereedschap daarvoor beetje bij beetje verdwijnt en er weinig nieuws voor in de plaats komt?

Het opmerkelijke verloop van het groeiseizoen krijgt ook wat grip op de aardappelmarkt. Belgapom hielde de notering deze week nog gelijk maar zette de stemming terug naar rustig. Reka in Duitsland ging zelfs nog een stapje verder en liet de notering dalen naar €60.

De notering op de Reka is helemaal geen verkeerde prijs (al wil je als teler natuurlijk liever meer) maar geen verdere doorstijging naar €65 of €70 waar sommige telers over speculeerden. Verkopen wat er niet is lukt niet, maar in de aardappelmarkt is in het verleden gebleken dat verkopen wat er juist wel is ook niet altijd even succesvol gaat.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden