Avebe

Nieuws Aardappelen

Avebe: 10 procent hogere basisprijs aardappelen

5 Juli 2024 - Redactie Boerenbusiness

Royal Avebe heeft de basisprijs voor het A-volume voor teeltjaar 2024 vastgesteld op €105 per ton aardappelen. Dit is ruim 10% hoger dan het afgelopen teeltjaar. Het coöperatief foodconcern uit Veendam ziet goede kansen in de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De basisprijs voor teelt 2024 wordt vastgesteld bij 19% zetmeel en een ledentoeslag van €5 per ton. In absolute zin is de prijs €10 hoger dan de basisprijs van €95 per ton voor teeltjaar 2023. De campagneprijs, de uiteindelijke prijs na afloop van de aardappelcampagne, kwam over afgelopen jaar uit op €100 per ton. Daar zit Avebe nu dus al €5 boven. De campagneprijs over oogst 2024 maakt de coöperatie in mei 2025 bekend. De oogst, de verkoopprijzen voor aardappelzetmeel en -eiwit, en de ontwikkelingen in de wereld bepalen hoe hoog de uiteindelijke campagneprijs wordt, zo laat Avebe weten.

Vraag naar producten neemt mondiaal toe
Avebe meldt in de verklaring goede vooruitzichten te hebben over de markt, waarbij de uitvoering van de strategie Versterken en Versnellen volgens het bedrijf al positieve effecten laat zien. Het bedrijf benadrukt de toegevoegde en onderscheidende waarde van hun aardappelzetmeel- en aardappeleiwitproducten. En de vraag naar die producten neemt, na een moeilijke periode van wereldwijde recessie, weer toe. "Avebe zet zich maximaal in voor meer verdienvermogen voor haar leden."

Voor telers was 2024 het tweede natte voorjaar op rij. Er zijn grote verschillen tussen de regio's in opkomst en groeistadium van de zetmeelaardappelen. Over het algemeen staan de gewassen er goed bij, sluit Avebe af.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden