Agrifoto

Analyse Aardappelen

Gaan voor de laatste kilo of oogstrisico beperken?

20 September 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 13 reacties

Als de proefrooicijfers van dit seizoen ons één ding leren is het wel dat er een enorme variatie in de opbrengsten zit. Bij de op tijd gepote aardappelen zitten de kilo's er een heel eind onder. De laat gepote aardappelen hebben nog wel even te gaan voor ze op een gemiddelde opbrengst zitten. De klok tik helaas onverbiddelijk door.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door het huidige nazomerweer vergeet je bijna dat het alweer half september is geweest. Voor veel telers doorgaans de tijd om de latere aardappelen dood te spuiten. Langer wachten kan wel, maar dan schuif je ook het oogstmoment op met de bijbehorende risico's. Veel rassen hebben tussen de 100 en 150 groeidagen nodig. Aardappelen die in de eerste helft juni gepoot zijn, zitten nu pas op de 100 groeidagen.

Elke kilo die je erbij kan krijgen door te wachten met doodspuiten, is mooi meegenomen. Als er nog maar weinig kilo's onder zitten - zoals vaak het geval bij de laat gepote aardappelen - worden die extra kilo's misschien nog wel belangrijker. De kosten per hectare gedeeld door 45 of 50 ton maakt een minder groot verschil dan delen door 25 of 30 ton per hectare, terwijl het in beide gevallen om 5 ton extra gaat. Het streven om de aardappelen zo lang mogelijk groen te houden is dus goed te begrijpen.

Wachten moet wel kunnen
Een volgende vraag is of de grond dat aankan. Dat de aardappelen op sommige percelen zo laat gepoot zijn, is niet uit weelde. De hogere percelen, die goed in de drainage liggen, zonder lage plekken en die vorig seizoen niet verwoest zijn met bijvoorbeeld bieten rooien, waren dit voorjaar het eerst aan de beurt om gepoot te worden. Natuurlijk was de regen dit voorjaar erg lokaal van karakter en kun je zeker als grotere teler niet overal tegelijk zijn, maar over het algemeen zijn het niet de beste percelen op het bedrijf die als laatste gepoot zijn.

Het weer voorspellen voor een week is al lastig voor de verschillende weerdiensten, laat staan het weer voor over een maand. Eind oktober of begin november kan het goed weer zijn, maar als het regent droogt het minder op. De grond werkt dan gewoon minder. Als de grond in de lente al niet zo braaf was, kun je redelijkerwijs verwachten dat die in de herfst niet heel veel beter wordt. Laat rooien, een matige structuur en dan ook nog eens minder aardappelen in het bed is het recept voor een uitdagende oogst. Proefrooiingen en groeicurves zijn leuk, maar het draait er uiteindelijk wel om dat je de aardappelen ook nog uit de grond krijgt. Wat dat betreft, is het voor de laat gepote aardappelen een beetje kiezen tussen twee kwaden.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden