In iets meer dan vijftien jaar tijd heeft Egypte, de grootste aardappelproducent van het Midden-Oosten, zijn productie verdubbeld. Het land stond altijd al bekend om export van verse aardappelen, maar de afgelopen tien jaar is ook de productie en export van Franse frites aanzienlijk toegenomen. Een veranderende wereldmarkt biedt kansen voor de Egyptenaren. Ook 2024 was een topjaar.
Egypte heeft in 2024 naar verluidt 7 miljoen ton aardappelen geoogst. Als dit klopt, is dat 130.670 ton meer (1,9%) dan een jaar eerder en bijna 10% meer dan het vijfjarig gemiddelde, een verschil van 630.000 ton. De Egyptische aardappelproductie overschreed in 2011 de grens van 4 miljoen ton en heeft sindsdien een gestage groei doorgemaakt. In 2016 werd de grens van 5 miljoen ton bereikt en in 2020 die van 6 miljoen ton.
Vier seizoenen
In Egypte kunnen aardappelen vrijwel het hele jaar door worden geteeld. Er zijn vier verschillende teeltperiodes. De vroege lenteteelt wordt in november en december geplant en in maart en april geoogst. De zomerteelt, geplant tussen januari en maart, wordt in mei en juni geoogst en is goed voor 30% van de totale productie. De herfstteelt, geplant tussen augustus en half oktober, wordt geoogst van december tot half februari en is de grootste oogst met een aandeel van 40% in de jaarlijkse productie. Dit gewas wordt voornamelijk geëxporteerd of verwerkt. Een kleine hoeveelheid wordt in oktober/november geplant en in februari geoogst als primeuraardappelen naar Europa afgezet.
Dankzij deze gespreide teelt kan Egypte gedurende meer dan de helft van het jaar verse aardappelen leveren. De teelt was traditioneel geconcentreerd in de Nijldelta en de Nijlvallei, maar heeft zich de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid naar de woestijngebieden. Het klimaat is gunstig voor winterteelt, in combinatie met pivoterende irrigatiesystemen. Langs de Nijl zijn de temperaturen gematigder, vooral in de wintermaanden.
Groeipotentieel
De productie van Franse frites in Egypte wordt geschat op 315.000 ton per jaar, afkomstig van de vijf grootste verwerkers. Veruit de grootste speler (165.000 ton) is het Nederlandse bedrijf Farm Frites, dat samenwerkt met de Americana Group. Dit in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde bedrijf is al drie decennia actief in de fritesproductie en heeft het afgelopen decennia fors geïnvesteerd in zijn fabriek. In november 2024 hebben beide partijen afgesproken een gloednieuwe fabriek in Saoedi-Arabië te bouwen, met een geplande jaarlijkse productie van 70.000 ton. Andere grote spelers zijn Fregys, IFCG en Al Bader Group (Frozena). Laatstgenoemde heeft ambitieuze groeiplannen en wil de productie verhogen van 30.000 ton in 2023 naar 150.000 ton in 2026.
De verwerkende industrie in het land is in vijf jaar significant gegroeid. In 2024 werd ruim een kwart meer frites geproduceerd dan in het jaar ervoor. In vijf jaar tijd is het exportniveau meer dan verdrievoudigd. De meeste frites zet Egypte af naar buurland Saoedi-Arabië, maar ook de Verenigde Staten en Brazilië zijn grote klanten.
Investeringen
Egypte exporteerde afgelopen jaar naar schatting 1 miljoen ton tafelaardappelen. Daarmee is die export nog altijd veel groter, maar de balans verschuift. Verschillende verwerkers breiden hun productiecapaciteit van bestaande fabrieken verder uit. De toekomst voor de aardappelteelt en -verwerking in Egypte ziet er rooskleurig uit, met toenemende investeringen in zowel de teelt als de verwerking. Het land ligt strategisch gunstig voor export naar zowel het Afrikaanse als Aziatische continent. Dankzij de alsmaar stijgende productiekosten voor bedrijven in Europa en Noord-Amerika wordt Egyptisch aardappelproduct steeds aantrekkelijker voor kopers wereldwijd.