Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Aardappeltelers die leveren aan het Franse Mousline zitten in de puree. Het bedrijf past hun vaste prijscontracten aan voor dit oogstjaar om naar eigen zeggen 'te anticiperen op de moeilijke economische situatie'. Daarom vraagt het bedrijf om opofferingen bij de Noord-Franse telers. Zo wordt het signaal afgegeven dat ook een contract niet heilig is.
Aardappeltelers die dit seizoen een vaste-prijscontract hebben kunnen afsluiten met hun afnemer wanen zich veilig in de uiterst roerige markt. Dat een contract niet altijd 100% veiligheid biedt, bewijst het Franse bedrijf Mousline. Het volume wordt nog wel gegarandeerd, maar de prijs niet helemaal.
Minder op vaste prijs
In het levercontract zat deze escape al wel ingebouwd. Tot 90% van het volume wordt een vaste prijs voor aardappelen met een hoog drogestofgehalte gegarandeerd. Het deel van 90% tot en met 105% kent de mogelijkheid tot een flexibele prijs, waar het bedrijf nu dus voor kiest, zo blijkt uit een schrijven aan de 130 telers dat Boerenbusiness in handen kreeg.
Als reden voor deze beslissing noemt het bedrijf dat de economische situatie moeilijk is. Zowel de consumptie als de verkoopprijzen van de aardappelpoederzakjes staan onder druk. Zo tracht het bedrijf naar eigen zeggen een betere balans tussen enerzijds de aardappelprijs en anderzijds de verkoopprijs te bewerkstelligen.
Investeerder
Mousline werd in 1963 opgericht en huist in Rosières-en-Santerre in de Noord-Franse regio Somme. Het bedrijf kwam decennia terug in handen van de Zwitserse voedselgigant Nestlé, die het in 2021 in de etalage zette. Een jaar later kwam Mousline in handen van de Franse investeringsmaatschappij FNB, die een portfolio van verschillende landelijke voedselbedrijven heeft. Van kruiden en worst tot kaas en aardappelpuree.
De nieuwe eigenaar is bezig om het merk op te poetsen. Via een openbaar investeringsplatform, waarmee iedereen kan participeren in het bedrijf, haalde het begin dit jaar nog €1,13 miljoen op. Naar eigen zeggen heeft Mousline 70% van de Franse markt voor puree in handen. Ook Nederland is een belangrijke markt voor het bedrijf, waar de pakjes met pureepoeder in alle grote supermarkten liggen.
Heilige contracten
Eind maart kwamen de Belgische verwerkers in het nieuws toen ze, laat in de contracteringsperiode, sleutelden aan de volumes op papier. Daarmee haalden ze de woede van telers en de Belgische belangenbehartigers op de hals. Uiteindelijk is dat (ogenschijnlijk) met een sisser afgelopen. Het is uitzonderlijk dat de 'heilige' contracten achteraf worden gewijzigd. In het geval van Mousline was die mogelijkheid er dus al wel en is dus geen sprake van contractbreuk.
Het is zeker niet voor het eerst dat er reuring is rond de aardappelcontracten. In 2018 gebeurde dat ook. Toen waren het de telers die ruimte zochten, vooral bij wie het vooraf afgesproken volume kon leveren. Blijft de afzetmarkt voor frites en andere aardappelproducten sterk onder druk staan, dan is het misschien niet voor het laatst dat een fabriek ervoor kiest om zijn eerder gemaakte afspraken onder de loep te nemen. Niet in het huidig seizoen, maar voor volgend jaar.
Gevangen
Ook de verwerkers zitten 'gevangen' in een contract. In theorie beschikken ze weliswaar over de grondstof, maar de vooraf gegarandeerde prijzen staan in schril contrast met de huidige vrije markt, waarmee de meeste bedrijven ongewild hun kostprijs hooghouden. Dat is waar de schoen uiteindelijk wringt.