Frankrijk blijft op het gebied van de aardappelverwerking en afzet het beste jongetje van de klas in Europa. Het verwerkingstempo lag in november weliswaar ietsje lager, maar veel is dat niet. Daarmee vormt de fritesindustrie een uitzondering op de andere EU-4 landen. Hoe flikken de Fransen dat kunstje?
De Franse aardappelverwerkers hebben in november 159.000 ton aardappelen verwerkt tot frites en andere aardappelproducten. Dat blijkt uit cijfers van branchevereniging GIPT. Dit is slechts 1% minder dan in dezelfde maand vorig jaar werd verwerkt, maar wel 10% minder ten opzichte van oktober. Dit seizoen laat het verwerkingsvolume nog een plus van 6,6% zien met vorig seizoen. Er is tot 1 december 822.000 ton aardappelen verwerkt tegenover 771.000 ton vorig jaar.
De hoeveelheid verwerkte vrije aardappelen blijft minimaal in dit totaal. Zo werd in november slechts 1.614 ton vrij aangekocht bij telers. Slechts enkele honderden kilo's meer dan in oktober. Dit seizoen is maar 5.000 ton vrij gekocht, wat 0,6% van het totaal is.
30% import
Net als in Nederland verwerkte de Franse industrie meer importaardappelen. Het gaat om goed 47.000 ton in november, wat iets meer is dan in de maand ervoor en bijna 30% van het totale verwerkte volume. Ter vergelijking: in oktober was meer dan de helft (52,8%) in ons land afkomstig uit invoer. Het volume was bijna driemaal zo groot als in Frankrijk.
Dat bijna een derde van de in Frankrijk verwerkte aardappelen werd geïmporteerd is goed te verklaren, gezien het feit dat met name de Waalse en Noord-Franse aardappelindustrie naadloos in elkaar overvloeit. Zowel qua verwerkers als qua telers. Dit seizoen zijn tot dusver ruim een kwart meer importaardappelen verwerkt door de Fransen.
Vorig seizoen verwerkten de Franse aardappelbedrijven een recordhoeveelheid aardappelen van 1,92 miljoen ton. Dat is een stijging van 19% met het seizoen daarvoor, goed voor 302.000 ton. Dit komt deels door de goede beschikbaarheid van aardappelen en deels door de toegenomen verwerkingscapaciteit. Vooral door de grote nieuwe fabriek van Clarebout in Duinkerke. Dit seizoen hebben de bedrijven dus al 43% van het totaalvolume verwerkt na vijf maanden frites bakken.
Eerste aardappelnotering
De Franse RNM-notering zette deze week voor het eerst dit seizoen een notering op de borden voor Fontane. Opvallend daarbij is dat voor dit ras €3 per 100 kilo wordt genoteerd, wat al snel het dubbele is van wat Belgische en Nederlandse verwerkers betalen. Hier wordt alleen voor Innovator een dergelijk bedrag betaald, waarbij het meestal om meeleveraardappelen gaat. Viaverda zet deze week een prijsniveau van €1 tot €1,50 voor Fontane op het bord. De laatste keer dat RNM noteerde was 17 juni. Voor Innovator werd dit seizoen tot nu toe één keer genoteerd. Begin oktober kwam dat ras eveneens op €3.