Agrifoto

Inside Akkerbouw

Zit er nog meer in het vat voor peen?

14 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

De peenmarkt is momenteel erg rustig. De vraag is vooral of er meer in het vat zit voor de peentelers. En zal er in 2019 meer peen geteeld gaan worden?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel het op het moment rustig is in de markt, is de verwachting dat de prijs voor peen de komende periode goed blijft (en mogelijk zelfs beter wordt). De rust wordt met name veroorzaakt doordat het prijsniveau voor bewaarpeen relatief hoog is en de voorraden duur zijn. Het zorgt ervoor dat verwerkers voorzichtig zijn met het doen van nieuwe aankopen.

De vraag komt nog
Normaliter is het in deze tijd van het jaar ook rustig. Dit omdat afnemers van Nederlandse peen eerst hun eigen voorraden aan het verwerken zijn. Dit zorgt ervoor dat de prijs momenteel stabiel blijft rond de €22 tot €26 per 100 kilo.

Toch is de verwachting wel dat de prijzen nog loskomen, mede doordat de Duitse voorraden lager uitvallen. Joost Litjens, adviseur bij Bejo zaden, verwacht daarnaast dat België en Duitsland binnenkort weer op de markt zullen komen. "De verwachting is dat zij eind januari de markt weer op moeten, gezien de eigen voorraden dan op zijn."

In de Benelux ligt de opbrengst lager dan vorig jaar

- Joost Litjens

Minder opbrengst
Er zijn meer redenen voor een goede stemming op de markt. "De kistenopbrengsten vielen over het algemeen niet mee. Landelijk gezien is er minder opbrengst dan vorig jaar en dat geldt voor de hele Benelux en Duitsland", stelt Litjens. "De daadwerkelijke opbrengsten zijn nog niet duidelijk, maar de komende tijd zal er veel peen proefgespoeld worden. Daar komt bij dat er veel peen weg is. De peenoogst is dit seizoen naar voren gehaald, voornamelijk omdat er veel vraag was."

Hoewel de kwaliteit over het algemeen goed is, verwacht Litjens dat er nog wel wat problemen tevoorschijn komen. "We weten bijvoorbeeld niet wat het effect is van een volledig seizoen beregenen. Ook is het effect van te warm/te droog rooien niet duidelijk. Het is daarom belangrijk om de bewaarpeen elke week te controleren op de voortgang van de kwaliteit."

Lichte areaalgroei
Peenzaad wordt doorgaans wat later besteld dan bijvoorbeeld uien. Hoe groot het areaal in 2019 zal zijn, is dan ook nog niet duidelijk. "Ik verwacht een heel lichte stijging. Qua gronden zijn er in de Flevopolder niet veel uitbreidingsmogelijkheden meer. Dit moet dan dus in andere gebieden plaatsvinden. Wel verwacht ik meer vroege peen; dat ging dit jaar goed. In juli zal begonnen worden met een nieuw seizoen en de tekorten van 2018 kunnen niet aangevuld worden met peen van 2019."

De teeltomstandigheden voor het komende seizoen lijken in ieder geval gunstig te zijn. Door de droge zomer is de structuur over het algemeen goed en er is gedurende de oogst weinig kapot gereden. Dit zal een gunstig effect hebben op de start van het teeltseizoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden