RoyalCosun

Inside Suiker

Herstel op suikermarkt gaat met vallen en opstaan

6 Maart 2019 - Niels van der Boom

De wens is de vader van de gedachte. Dit spreekwoord geldt zeker voor de suikerindustrie. Ondanks dat sprake is van een licht herstel, gaat dat herstel met vallen en opstaan. Na een kortstondige prijsverhoging moet de suikerprijs wederom inleveren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het absolute dieptepunt van april en augustus 2018 kan de suikermarkt voorlopig achter zich laten; toen bereikte de witte suikerprijs op de beurs in Londen een prijs van €273 per ton. Tot oktober klom de prijs naar zijn hoogste punt van 2018: €315 per ton. Aan de start van het nieuwe jaar is de prijs echter weer afgezakt tot een niveau van €300.

Cosun verwacht licht herstel
Dirk de Lugt, de voorzitter van Cosun, spreekt in het meest recente Cosun Magazine over een verwacht herstel op de suikermarkt. Als reden noemt hij de ontwikkelingen op de wereldmarkt, al merken Nederlandse telers hier op z’n vroegst pas in 2020 wat van. De reden voor het vleugje positivisme is dat de huidige prognoses aantonen dat de wereldwijde productie naar verwachting onder het consumptieniveau uitkomt; zowel voor 2018/2019 als 2019/2020.

De International Sugar Organization (ISO) verlaagde recent de prognose voor het wereldwijde suikeroverschot. Deze cijfers zorgden ervoor dat de wereldwijde spotmarkt voor suiker naar €400 per ton steeg. Dit herstel is echter broos. Op korte termijn speelt namelijk ook de brexit mee, mits de uitkomst is dat de Europese Unie geen suiker meer naar het Verenigd Koninkrijk kan exporteren. 

Na het herstel in oktober is de suikerprijs op de termijnmarkt wederom dalende.

Europese oogst blijft groot
De Europese markt is momenteel goed voor ongeveer 17,7 miljoen ton suiker. Ondanks de productiedaling van 15% over oogst 2018, ligt de totale oogst altijd nog op 18,2 miljoen ton. Het aanbod overstijgt de vraag. Vorig seizoen bedroeg deze oogst 21,3 miljoen ton.

Bietenverwerkers rekenen met een prijs van €400 per ton als bodem (om rendabel te kunnen draaien); daar zijn eveneens de teeltcontracten op ingesteld. Het huidige prijsniveau ligt daar echter circa 40% onder. Het decembercontract voor 2019 op de termijnmarkt staat vandaag de dag op €316 per ton. Ook voor dit jaar blijft het scenario negatief en niet-kostendekkend.

Ondanks de verwachte daling van het suikerbietenareaal in Europa (naar schatting 10%) blijft de suikervoorraad hoog. Voldoende regen in Brazilië zorgt voor een grotere rietsuikeroogst. Een hogere ruwe olieprijs maakt ethanol echter aantrekkelijker, waardoor minder suiker voor consumptie wordt geproduceerd.

Suiker dumping
Daartegenover staat dat India de wereldmarkt onder enorme druk zet. De overheid daar subsidieert de teelt en verwerking van suikerriet sterk. Het gaat daarbij nog eens $1,5 miljard investeren in verwerkingsfabrieken en raffinaderijen, waardoor de export kan toenemen. Voor seizoen 2018/2019 wordt wederom een suikeroverschot in het land  verwacht, die vervolgens op de wereldmarkt wordt gedumpt. Zowel Australië als Brazilië heeft al een anti-dumpingaanklacht ingediend voor deze handelspraktijken.

Ondertussen is het zaaiseizoen voor campagne 2019/2020 gestart. Cosun meldt dat er inmiddels 365 hectare is gezaaid. Dat is uitzonderlijk vroeg. Vooral in West-Brabant, Flevoland en het noordelijk kleigebied is gezaaid. In ieder gebied zo’n 100 hectare.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden