Shutterstock

Inside Akkerbouw

Afzet knolselderij in moeizame laatste fase

2 Juli 2019 - Niels van der Boom - 1 reactie

Met nog 1 maand te gaan, is het seizoen van knolselderij nog niet ten einde. De langbewaarders hebben daarmee een kans om het oude seizoen met een gouden randje af te sluiten. Er spelen echter een aantal factoren in de markt mee die dit bemoeilijken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oogst en afzet van knolselderij werd afgelopen seizoen sterk getekend door de droogte. De cijfers van de Knolselderijtelersvereniging Nederland wijzen uit dat er 15 mei 40% tot 45% minder product in voorraad was bij hun leden. Het gaat hier om absolute tonnen, ten opzichte van het vorige seizoen. "Wanneer we dat vergelijken met het 5-jarig gemiddelde, dan ligt dat niveau circa 20% lager", zo weet Kees Vrolijk, de voorzitter van de vereniging.

Prijs kwam laat in beweging
"Het af landseizoen vestigde een prijs tussen de €0,30 en €0,35 per kilo. Deze prijs werd vervolgens tot 1 maart aangehouden", zegt Vrolijk. "In de weken daarop steeg dit niveau naar €0,40 tot €0,45 per kilo, om in de 2 maanden daarop door te stijgen. Zeker toen op termijn voor €0,70 werd verkocht, kwam de markt in beweging. Incidenteel kwam zelfs €0,80 aan bod."

Het leek er even goed voor te staan, toen de markt halverwege juni plots omsloeg. "Aangezien de prijs in zo'n kort tijdsbestek explodeerde, daalde het afgezette volume", zo vervolgt Vrolijk. "In combinatie met de hoge temperaturen hebben verschillende retailers besloten om knolselderij uit het schap te halen. Dit heeft als gevolg dat we nu met een stroeve markt te maken hebben en dat reeds verkochte partijen langer blijven zitten."

De voorzitter blijft echter van mening dat ook langbewaarders een goede prijs kunnen realiseren, mits zij een goede kwaliteit kunnen leveren: "Het is een feit dat de voorraad mager is. In de vroege teeltgebieden in Polen en Duitsland is het extreem heet, wat de groei niet bevordert. We hebben nog 3 tot 4 weken te gaan in het oude seizoen. De vraag is nu wanneer de afzet weer op gang komt en op welk prijsniveau gehandeld gaat worden."

Waak voor kwaliteit
Het voorjaar startte vroeg, maar het bleef erg lang koud. De groei van de primeurteelt liep hierdoor vertraging op. Ook is het onzeker wat deze kou met de gewassen doet (wat betreft schieters). Daarbij vergt de aansluiting tussen de oude en nieuwe oogst aandacht. "De kwaliteit in de bewaring is belangrijk", aldus Vrolijk. "We zien dat, door het grillige groeiseizoen, de veroudering verder is dan in andere jaren. Slechte koppen en problemen met sclerotinia komen voor. In de laatste fase van het seizoen kunnen de partijen snel slijten."

Het huidige prijsniveau werkt eveneens positief door in de nieuwe oogst, die veelal vrij wordt geteeld door de gespecialiseerde bedrijven. "Met een boerenprijs van €0,70 kun je niet anders dan enorm tevreden zijn. De kostprijs ligt op minimaal €0,30 per kilo. Ook bij een opbrengst tussen de 40 en 45 ton per hectare heb je dan een goed saldo. Wel zien we dat het midden en noorden van Nederland gemiddeld betere opbrengsten behalen dan het zuiden."

Stabiel areaal
De uitbreiding van het areaal is een zeer gevoelig punt voor knolselderij. Afgelopen jaar steeg het areaal naar een niveau van circa 1.900 hectare, waarbij de telersvereniging verwacht dat deze in 2019 gehandhaafd blijft. "De plantenkwekers spreken over een fractie minder areaal, omdat zij minder planten hebben afgezet", vertelt Vrolijk. "Het plantseizoen verliep gunstig. Er kon vlot geplant geworden, als was dit gemiddeld wellicht iets later door problemen met de levering van plantmateriaal. Als vereniging willen we proberen om een beter beeld te krijgen van de gewas- en de marktontwikkeling in het buitenland, omdat deze voor Nederland zeer belangrijk is."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden