Shutterstock

Nieuws Countus Akkerbouwindex

Akkerbouwindex sluit seizoen bijzonder af

2 Juli 2019 - Niels van der Boom

Ondanks dat de Countus Akkerbouwindex het seizoen op een relatief hoog niveau heeft afgesloten, heerst de vraag of de akkerbouwers tevreden zijn met het rendement. Het einde van een bewogen seizoen toont ook een zeer grillig verloop van de Index.

De Countus Akkerbouwindex wordt gevormd op basis van de prijsvorming van 4 akkerbouwproducten: wintertarwe, consumptieaardappelen, zaaiuien en pootaardappelen. Deze gewassen worden gekoppeld aan de 4 noteringen: het aprilcontract op de EEX voor consumptieaardappelen, de Emmeloordse beursnotering 30% tot 60% grof voor zaaiuien, de prijs van EU-voertarwe in Rotterdam voor wintertarwe en de notering Bintje A 35-45 voor pootgoed.

Vorig jaar
Ongeveer 1 jaar terug sloot de Index het oude seizoen af met gemengde prijzen. Emmeloord noteerde uienprijzen tussen €3 en €5 per 100 kilo en met €191 per ton stond de tarweprijs op nagenoeg hetzelfde niveau. Dat gold ook voor de prijsvorming van het aprilcontract. Die bereikte zaterdag 29 juni een niveau van €18 per 100 kilo. Dit jaar bereikte het aprilcontract van 2020 op donderdag 26 juni een niveau van €17,90.

De prijzen van zaaiuien ontbreken in de Index van juni. Beurs Emmeloord stopte half mei al met het noteren van zaaiuien. De Index wordt daarmee bijna volledig gedragen door de aardappeltermijnmarkt. De tarweprijs is stabiel. Dit is tevens terug te zien in het verloop. In de eerste 3 weken van juni daalde de Akkerbouwindex tot een dieptepunt van 103,8 punten. In de slotweek nam de Index toe tot 111 punten.

Vorig jaar werd het seizoen gesloten op 94,2 punten en in de afgelopen 5 jaar stond de Index slechts 1 keer hoger. Dit was in 2015: 128,7 punten. Het 5-jarig gemiddelde komt hierdoor op 97,88 punten. Ondanks het relatief hoge niveau, hadden akkerbouwers waarschijnlijk meer verwacht van seizoen 2018/2019. Uiteindelijk werd het hoogste niveau bereikt in week 1, want toen noteerde de Index 137,1 punten. Dat is geen record; in 2011 en 2007 behaalde de koers een niveau van 160 punten.

Toekomstige beweging
Afgelopen jaar bleef de Akkerbouwndex tot en met week 28 dalen; toen werd het dieptepunt van 77,5 punten bereikt. Vervolgens steeg de Index door tot het nieuwe jaar. Ook over 2015 daalde de Index, maar toen bleef deze dalen. Dit gold ook voor het verloop in 2017. De weersverwachtingen en daaraan gekoppelde oogst van tarwe, uien en aardappelen gaan allesbepalend zijn.

Tot en met mei rekende de Akkerbouwindex nog met de areaalcijfers van afgelopen jaar. Die zijn nu gecorrigeerd met de cijfers over de situatie in 2019. Het areaal suikerbieten is als enige gedaald. Tarwe, zaaiuien en consumptieaardappelen worden allen meer geteeld. Voor wat betreft de opbrengst wordt nog wel met cijfers van oogst 2018 gerekend. Het duurt echter nog enkele maanden totdat er een compleet beeld gegeven kan worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden