Agrifoto

Inside Aardappelen

Gunstige pool Schaap Holland na moeilijk seizoen

8 Juli 2019 - Niels van der Boom

In tegenstelling tot veel andere aardappelpools heeft Schaap Holland uit Biddinghuizen niet fors in hoeven leveren op het volume. Daarentegen was de kwaliteit soms wel een uitdaging. In combinatie met in het kisten bewaren en het PlanetProof-certificaat wordt een zeer hoog prijsniveau gerealiseerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Naast een pool met en zonder voorverkoop, kent Schaap tevens een pool met bodem. De laatste pool scoorde in seizoen 2017/2018 erg goed, maar met het hoge prijsniveau gaat de eerste prijs voor 2018/2019 naar de pool zonder voorverkoop. Zeker in combinatie met de verhoogde vergoeding voor bewaring in kisten. Die bedraagt €1,50 per 100 kilo. Voor Maritiema's geteeld onder het PlanetProof-label wordt €3 per 100 kilo toeslag betaald in de inpakmaat 40/65 millimeter.

Geen Innovator
De pool zonder voorverkoop kende afgelopen seizoen geen Innovators. "Deze pool sluit op 1 november. Toen waren alle Innovators geoogst en konden telers een goed beeld vormen van hun vrij te verkopen volume", legt directeur Hans Geling uit. "De markt stond op dat moment al op een zeer hoog niveau, waardoor telers ervoor kozen hun overkilo’s op dagprijs te verkopen. In een jaar met een lage marktprijs merk je juist dat telers een voorkeur hebben voor deelname aan de pool."

In de pool met voorverkoop komt Innovator op €23,71 per 100 kilo, Agria op €25,05 en Maritiema op €23,64. In de pool met bodem liggen die resultaten iets lager met respectievelijk €22,52, €23,80 en €22,46 voor de 3 rassen. De pool zonder voorverkoop komt op €31,34 voor Agria en €30,06 voor Maritiema. Alle genoemde prijzen gelden voor levering week 13, exclusief BTW, kwaliteitspremies en toeslagen. Schaap hanteert een maatsortering vanaf 40 millimeter. Bij Innovator is dit 35 millimeter opwaarts. Hierbij wordt 0% aardappeltarra gerekend.

Beregenen heeft geloond
"Dankzij een positieve exportmarkt is Agria de topper", verklaart Geling. "Inclusief de kistenvergoeding komt het resultaat in week 13 op €32,84 per 100 kilo. Drukplekken kwamen vaker voor dan we gewend waren, wat voor uitdagingen zorgde bij de export. Vandaar onze constante sturing op bewaring in kisten. Iets wat steeds verder toeneemt. Onze telers, die zich hoofdzakelijk in Flevoland bevinden, kunnen allemaal beregenen. Dit is dan ook volop gedaan. Dit resulteert erin dat de netto-opbrengst per hectare bij Agria en met name Innovator behoorlijk hoger lag, tegen alle verwachting in."

Bij het bewaren liggen ook uitdagingen wanneer straks de kiemremmer CIPC (chloorprofam) verboden wordt. Geling: "Afhankelijk van de bewaarperiode, ras en bestemming wordt straks meer met MH gewerkt, gevolgd door 1,4 Sight in de bewaring. Ethyleen is voor specifieke tafelaardappelrassen een optie, net als het kouder bewaren van deze aardappelen op 4 graden. Vanwege het effect op de bakkleur is dit alleen in het tafelsegment mogelijk. Het wegvallen van CIPC resulteert in een kostprijs die €1,50 tot €2 per 100 kilo hoger ligt. De alternatieven zijn namelijk duurder. De vraag is of deze kosten in de markt goedgemaakt kunnen worden. Daarnaast rijst de vraag wat er gaat gebeuren met bestaande bewaarplaatsen waarin gegast is. Metingen tonen aan dat residu gevonden wordt. Het overgrote deel van de bewaarplaatsen voor industrierassen heeft hiermee te maken."

Loofdoding een issue
Ook de loofdoding wordt voor telers en verwerkers een uitdaging, met het wegvallen van diquat (Reglone). "Proeven tonen aan dat Reglone de beste loofdoding geeft. Er zijn alternatieven, maar die werken minder goed en werken eveneens verhogend voor de kostprijs. Een definitieve strategie hebben we hiervoor nog niet bepaald."

Naast zijn eigen schil- en inpakbedrijf beschikt Schaap over een eigen pootgoedtak. Desondanks merkte het bedrijf wel krapte in de beschikbaarheid van uitgangsmateriaal, zegt Geling. "Sommige rassen moeten we aankopen van andere handelshuizen. Dat ging niet altijd vanzelf. Dit resulteert in het wegvallen van sommige rassen. Met name in ons eigen roodschillige segment, waarvoor we aardappelen moeten bijkopen in de markt."

Groei bij ras Aromata
Dit seizoen zet het bedrijf flink in op het ras Aromata, waarvan Schaap wereldwijd de vertegenwoordiging in handen heeft. "Deze aardappel is geschikt voor het schilbedrijf. Kleine maten kunnen in de kleinverpakking en grove maten in de fritesgeschikte export", zegt Geling. “We noemen hem ook wel de 'zomer-Agria'. Het is een heel prettig multifunctioneel ras met ABCDE-resistentie en een goede tolerantie. In Flevoland en Duitsland wordt hij in als vroege aardappel geteeld. Omdat we de regie van pootgoed tot eindklant in eigen hand hebben vindt synergie plaats binnen ons bedrijf. Het ras draait al een paar jaar mee maar groeit nu flink, gebaseerd op tevredenheid van onze klanten."

"Qua droogte ziet het er naar uit dat 2019 een kopie wordt van 2018", denkt Geling. "De termijnmarkt voelt momenteel iets zwakker aan echter, we zijn het jaar met een behoorlijk neerslagtekort gestart, in tegenstelling tot het jaar ervoor. We zien het effect terug in de pootaardappelen, waar de eerste percelen nu worden doodgemaakt. Ook in de tafelrassen is het merkbaar. Het tal valt, in Flevoland, niet mee. Het warme weer in juni heeft hier zeker mee te maken. De gewassen staan er mooi maar, maar uiteindelijk gaat het om wat er onder de grond gebeurd."

Geen gat tussen oude en nieuwe oogst
"Het weer in augustus en september bepaalt de opbrengst voor de hoofdoogst", vervolgt Geling. "In de polders lukt het wel om over voldoende vocht te beschikken, maar hoe is dat elders? Afgelopen seizoen maakte dat wel duidelijk. In de vroege aardappelmarkt is duidelijk vraag merkbaar. Alle aardappelen krijgen een plekje. We hebben vroegtijdig op de aansluiting tussen de 2 seizoenen ingespeeld. In juli draaien de schillerij en export nog met oude oogst. In augustus volgt de nieuwe oogst met het ras Aromata."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden