Agrifoto

Nieuws Gewasgroei

Hitte-impact op granen blijft beperkt

22 Juli 2019 - Niels van der Boom - 1 reactie

Volgens cijfers van de Europese Commissie (EC) blijft de hitte-impact op graangewassen in de Europese Unie beperkt. Dat valt te lezen in het MARS-rapport van juli. Voor gewassen als (korrel)maïs, suikerbieten en aardappelen ligt dat anders. In deze cruciale fase vereisen zij voldoende vocht.

De EC spreekt van een licht negatief effect op de opbrengst van tarwe, gerst, rogge en triticale. Dit als gevolg van een kortstondige intense hittegolf eind juni. De korrelvulling van winter- en zomergranen is hierdoor negatief beïnvloed in onder andere Frankrijk, Duitsland en Polen.

Kleine verlaging
Ten opzichte van een maand eerder stelt de Commissie de opbrengstverwachting een procentje bij. Daarmee staat de opbrengst van wintertarwe nog steeds in de plus (1,6%) ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde. Wintergerst staat eveneens bijna 4% in de plus. Voor zomergerst is er een min van -1,6%.

Later afrijpende gewassen zoals korrelmaïs hebben meer nadeel ondervonden van de hitte. Toch zet de EC hier een plus neer, vanwege gunstige omstandigheden elders in Europa. Het gaat dan om Zuidoost-Europa. Het westen en Centraal-Europa blijft zeer warm en droog. In Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Polen en de Benelux is de voorraad bodemvocht zeer laag.

Afwachten bij aardappelen
De kaarten in het MARS-rapport, op basis van satellietbeelden, splitsen Nederland en België wel in tweeën. Oost- en Zuidoost-Nederland is aanmerkelijk droger dan de kustregio’s. Dit geldt voor zowel de gewasstand als de voorraad bodemvocht. Voor aardappelen en suikerbieten tekent de EC nu een min van 4% en 2,5% op in de hectareopbrengst. Het weer in de komende weken is echter allesbepalend voor deze teelten.

In Spanje en Italië is de oogst van wintergranen inmiddels afgerond. Door aanhoudende droogte vallen de opbrengsten daar zwaar tegen. In het zuidelijk deel van Frankrijk ligt de opbrengst eveneens flink lager. Verder noordelijk is voldoende regen gevallen tijdens de periode van korrelvulling.

Goede grasgroei
Wellicht opvallend is dat de EC spreekt over een positieve grasgroei in de periode tussen mei en juli. Regen en hoge temperaturen hebben voor veel gras gezorgd, zo rapporteert het. In Spanje en Noord-Italië is de grasgroei wel nadelig beïnvloedt door droogte en ook in delen van Duitsland en Polen is dat het geval.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
franse teler 22 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883336/hitte-impact-op-granen-blijft-beperkt]Hitte-impact op granen blijft beperkt[/url]
onder Paris de opbrengsten zijn slechte: 5 tot 8 tons in gerst, 5 tot 9 tons in tarwe, 2,5 tot 3,5 tons in koolzaad, 3 tot 5 tons in peas
Nu dalende prijzen, dus slecht saldo in de portemonnee
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden