Shutterstock

Inside Akkerbouw

Sprankje hoop voor suikerprijs

5 Augustus 2019 - Niels van der Boom

De wereldsuikermarkt wordt momenteel gedomineerd door suikerrietproducerende landen als India, Brazilië en Thailand. De groeiomstandigheden waren ongunstig. Daarnaast trekt de vraag naar ethanol aan, waar veel suikerrietsap voor gebruikt wordt. Biedt dit kansen voor bietsuiker uit Europa?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikeranalisten van Rabobank verwachten dat de suikerprijzen in het vierde kwartaal van 2019 licht gaan stijgen tot €261 per ton. Voor komend halfjaar wordt een stabiel prijsniveau van €265 per ton verwacht. Dit zou in de loop van 2020 nog iets verder op kunnen lopen.

Termijnmarkten dalen
De witte suikernotering in Londen nam gedurende 1 maand tijd verder af. Het oktobercontract noteert €280 per ton en het decembercontract €290. Ook de ruwe suikernotering in New York is gedaald, met zo’n €15 per ton. De gemiddelde verkoopprijzen in Europa zijn met €320 per ton stabiel te noemen.

Vanuit de Europese Unie werd gedurende exportseizoen 2018/2019 tot nu toe 1,41 miljoen ton uitgevoerd. Dit is circa 1,53 miljoen ton minder dan in dezelfde periode in een marketingjaar eerder. De invoer lag, met 343.000 ton, fors hoger: 1,48 miljoen ton. Het gaat hoofdzakelijk om interne import tussen de EU-28.

Droogte in suikerrietgebieden
De wereldmarkt wordt door een aantal zaken beïnvloed. Allereerst is het zeer droog geweest in bijvoorbeeld India en Thailand. Door droogte (20% minder neerslag in India) wordt suikerriet nu als veevoer verkocht, waar een tekort van is. Het land verwacht dat de productie daalt van bijna 33 miljoen ton naar 28,2 miljoen ton. Ondanks de fikse overheidssubsidie, is het niet gelukt om het gevraagde volume uit te voeren. De lage eigen product slaat een deuk in de enorme voorraad. Dit kan een positief effect hebben op de wereldprijs.

Ook Brazilië, die stuivertje wisselt met India als grootste suikerproducent ter wereld, ziet zijn exportcijfers afnemen. In juli bereikte de suikerexport het hoogste niveau van dit jaar (1,82 miljoen ton), al ligt het cijfer onder de export van vorig jaar. Dit seizoen is 6,4 miljoen ton uitgevoerd, tegenover 6,9 miljoen ton vorig seizoen.

Fors minder export
Normaal gesproken stijgt de suikerexport en zijn dit de piekmaanden. De kopers hebben echter voldoende voorraad en zijn momenteel niet aan de markt. In 2018 bereikte de Braziliaanse export zijn laagste niveau in 10 jaar tijd. Deze trend zet zich dit jaar door, met ruim 20% minder export in de eerste 6 maanden van 2019.

Analisten verwachten dat de suikerproductie met 11% daalt en dat ook de voorraden flink afnemen. China, dat ook minder produceert, is in potentie een grote afnemer van ethanol. Het land telt 332 miljoen auto’s en vanaf 2020 wordt aan Chinese brandstof 10% ethanol toegevoegd, waardoor de vraag wat toeneemt. Het verdwijnen van de tariefmuur voor Braziliaanse suiker biedt exportkansen voor het land. Aangezien Brazilië veel maïs exporteert, wordt meer ethanol uit suikerrietsap geproduceerd. Ook de Verenigde Staten zien de ethanolexport stijgen.

Suikerbalans slaat om
De analisten verwachten dat de suikerprijzen richting het einde van 2019 stijgen. De wereldconsumptie ligt hoger dan de productie, vooral doordat er minder riet- en bietsuiker is. Hierdoor komt de wereldbalans op een min van 2,95 miljoen ton. Vorig seizoen werd een surplus van 2,5 miljoen ton bereikt. India speelt de grootste rol in dit verhaal.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden