Agrifoto

Inside Voer

Akkerbouwers beuren iets minder voor stro

9 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Het is een vraag die elk jaar weer opdoemt: stro verkopen of stro verhakselen? Een aantal weken geleden ontvingen de akkerbouwers gemiddeld €70 per ton af land. Die prijs wordt deze week niet meer gehanteerd. Waar komt de prijs nu wel op uit?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod van stro is de afgelopen weken fors toegenomen, wat vooral komt doordat er meer tonnen per hectare  worden geoogst. De vraag van melkveehouders is echter nog altijd vrij stabiel. Volgens de handelaren is hun voorraad nog goed aangevuld en is er dus geen nood om voer bij te kopen. Daarnaast speelt ook mee dat het momenteel vakantietijd is.

Lagere prijs
Het bovenstaande zorgt ervoor dat de prijs die akkerbouwers beuren iets gedaald is, ten opzichte van 2 weken geleden. Voor wintertarwestro is de prijs momenteel €60 per ton af land, met her en der een uitschieter naar €65 per ton af land. De prijs van wintergerstestro komt momenteel uit op ongeveer €55 per ton af land. Die prijs ligt lager, omdat veehouders de voorkeur geven aan wintertarwestro.

Prijsverschillen tussen het noorden en zuiden van het land zijn er bijna niet. Wel speelt mee in hoeverre akkerbouwers in een veehouderijgebied zitten. Hoe dichter bij de veehouders, hoe lager de prijs is. Dit in verband met de transportafstand. Overigens laten handelaren wel weten dat deze prijs niet veel verder moet zakken. Wanneer de prijs onder de €50 à €55 zakt, dan is het volgens hen voordeliger om stro te verhakselen.

Landbouwbeurzen wijken af
De prijzen van de landbouwbeurzen wijken af van die van de handelaren. Beurs Emmeloord noteert dinsdag 6 augustus €72,50 tot €80 per ton voor tarwestro. De notering toont daarmee een afname van €3,75 ten opzichte van vorige week. Beurs Middenmeer noteert €70 per ton (los af land) voor tarwestro. Beurs Goes komt eveneens uit op een notering van €72,50 tot €80 per ton af land.

Beurs Middenmeer noteert 6 augustus €60 per ton voor gerstestro (grote balen), waarmee de prijs stabiel is aan afgelopen week. Bij Beurs Goes is duidelijk te zien dat er minder vraag is naar gerstestro (in vergelijking tot tarwestro), want er waren te weinig transacties om een notering op te stellen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden