Agrifoto

Inside Suiker

Waarom minder voor suiker meer betekent

30 September 2019 - Niels van der Boom

Op de internationale suikermarkt lijkt voorzichtig enig licht aan de horizon te komen. Hier liggen een aantal redenen aan ten grondslag. Zo valt de rietsuikeroogst in India en Thailand lager uit en maakt dure fossiele brandstof het interessant om meer suiker tot ethanol te verwaarden. Is dat goed nieuws voor de Europese bietsuiker?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Suikeranalisten zien de wereldwijde suikerproductie- en voorraad voor seizoen 2019-2020 afnemen. Dit is van significant belang voor de markt, omdat dit de transitie aankondigt van een overproductie naar een tekort op de suikermarkt. Analistenbureau FO Licht verwacht voor het lopende seizoen een productie die 5,5 miljoen ton onder het verbruik ligt. De collega’s van ISO in Londen praten over een tekort van 5 miljoen ton. De huidige wereldvoorraad bedraagt 90 miljoen ton. Die suikerberg gaat dus zeker afnemen. Voor seizoen 2020-2021 wordt op een verdere afname gerekend.

Minder Europese suiker
De Europese bietsuikerproductie daalt dit seizoen licht. Vanuit de EU wordt 17,49 miljoen ton bietsuiker verwacht, tegenover 17,62 miljoen ton vorig jaar. Een krimp van het areaal met 89.500 hectare is hier de voornaamste oorzaak van. Wel wordt fors meer suiker geïmporteerd in de EU. In het seizoen 2018-2019 is 564.000 ton meer suiker ingevoerd dan een jaar eerder. De uitvoer nam af met 153.000 ton. De export van suiker in verwerkte vorm neemt wel toe.

De Europese Commissie schat in dat de invoer stijgt naar 2 miljoen ton, bij een gelijkblijvend intern gebruik. De export daalt naar 1,4 miljoen ton. Bij deze cijfers daalt de Europese suikervoorraad met bijna 500.000 ton, tot 1,26 miljoen ton.

Productie rietsuiker daalt
Van groter belang is de rietsuikerproductie in India, Thailand en Brazilië. Eerstgenoemde land heeft de suikerwereld op zijn kop gezet door de export van suiker te subsidiëren. Deze transportsubsidie stuit de Wereldhandelsorganisatie (WHO) tegen de borst. Geruchten gaan dat India dit mogelijk verandert in een teeltsubsidie, die wel is toegestaan volgens WHO-normen. Door overstromingen in India en Thailand daalt de suikerproductie in deze landen. Productie en consumptie komen zo op een gelijk niveau. Er moet echter wel rekening gehouden worden met enorme Indiase voorraden.

In Brazilië wordt meer suiker verwerkt tot ethanol. Hogere prijzen voor fossiele brandstof maken dit interessant. Het gaat om 65% van de totale oogst in het land. Vanaf 1 oktober kan bij alle pompstations in Nederland alleen nog maar E10 worden getankt, als opvolger van E5 (Euro 95). Aan deze brandstof zit meer bio-ethanol (10%) toegevoegd. De komende jaren wordt het aandeel biobrandstoffen verder opgeschroefd. Aan benzine en diesel wordt meer ethanol toegevoegd dat afkomstig is van suiker of maïs.

Suikerprijs beweegt nauwelijks
Ondanks de positievere voortekenen in de productie en consumptie, zijn deze tendensen vooralsnog nauwelijks merkbaar in de suikerprijs. De termijnmarkt in Londen noteert op de korte termijn (decembercontract) een klein plusje van €6,70 per ton. Het maartcontract noteert echter €1,49 lager. De ruwe-suikermarkt in New York noteert eveneens lagere cijfers. Herstel van de suikerprijs waar de teler ook in de portemonnee terugziet, moet echt over een zeer lange termijn worden gezien.

Ondanks dat Suiker Unie voor teeltjaar 2020 om meer bieten vraagt, is de stemming onder bietentelers niet positief. Er is zelfs sprake van een flink overaanbod aan Ledenleveringsbewijzen (LLB’s). Uitdagingen bij de teelt, hoofdzakelijk door het verdwijnen van de zaadcoating met neonicotinoïden, zijn hier de veroorzaker van.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden