Shutterstock

Inside Oogst 2019

MARS: 'Minder aardappelen in Duitsland'

30 Oktober 2019 - Jeannet Pennings - 1 reactie

Of het was te droog of het was te nat. Telers in grote delen van Europa hebben tot nu toe veel moeite met het oogsten en zaaien van hun gewassen. De Europese Commissie heeft in het MARS-bulletin onder meer de aardappeloogstprognose voor Duitsland naar beneden bijgesteld.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zijn met name Noord-Duitsland, delen van de Benelux, Denemarken, Zuid-Zweden en de Britse eilanden die dit najaar worden getroffen door regelmatige en zware regenval. Dat belemmert de oogst van aardappelen, suikerbieten en maïs en vertraagt het zaaien van de wintergewassen.

Tegelijkertijd zijn het de droge omstandigheden die Spanje, Frankrijk, Noordoost-Slovenië, Duitsland, Roemenië, Bulgarije, Hongarije en West-Oekraïne dit jaar parten spelen. In deze landen kwam de regen veelal te laat voor een goed herstel van de gewassen en een vlotte uitvoering van de zaaiwerkzaamheden.

Duitsland naar -12%
In het MARS-rapport verwacht de Europese Commissie dat de aardappeloogst in Duitsland 12% lager uitvalt dan het gemiddelde in de afgelopen 5 jaar. Vorige maand werd nog gesproken over -10%. Er wordt nu een opbrengst van 38,4 ton per hectare verwacht.

Ook in Tsjechië kampen aardappeltelers met een matige oogst, die geraamd wordt op 23,5 ton per hectare. Dat is 14% minder dan het 5-jarig gemiddelde. In Oostenrijk en Polen liggen de prognoses op respectievelijk -9,6% en -6,4%. Eén van de weinige positieve uitschieters is Denemarken waar een 5,4% hogere opbrengst van 43 ton per hectare wordt verwacht.

Gemiddelde EU
Alle landen bij elkaar opgeteld, komt de gemiddelde aardappelopbrengst in de Europese Unie naar verwachting uit op 32,7 ton per hectare. Dat is weliswaar een plus van 6,4% ten opzichte van 2018, maar nog altijd 3% lager dan het 5-jarig gemiddelde (33,7 ton per hectare). Een vergelijkbaar beeld werd vorige maand al geschetst.

Daarentegen heeft de Europese Commissie voor suikerbieten de prognoses naar beneden bijgesteld. Voor de EU is een gemiddelde opbrengst van 71,3 ton per hectare beraamd en dat is 5,1% minder dan het 5-jarig gemiddelde (75,1 ton per hectare). In september werd nog uitgegaan van een 4% lagere bietenopbrengst. Onder meer voor Polen, Frankrijk en Spanje wordt een lagere opbrengst verwacht van rond de -9%.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden