Agrifoto

Inside Peen

Peenprijs komt onder druk te staan

8 November 2019 - Jeannet Pennings

De peenprijs krijgt deze week wederom een tik. Het aanbod komt mondjesmaat los, maar de vraag blijft relatief rustig. De wisselende kwaliteit laat daarnaast ook enige sporen na in de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is al weken rustig op de markt en dat beeld veranderd in deze week nauwelijks. Daarnaast verloopt ook de oogst met horten en stoten. Droge dagen worden direct gevolgd door regen. Sommige bedrijven melden nog niet eens de helft (van wat normaal is in deze tijd van het jaar) binnen te hebben. "Als het zo doorgaat, dan zijn we begin december nog volop aan het rooien", zo luidt het.

Meer probleempartijen
Als de temperatuur relatief hoog blijft, leidt dat niet direct tot serieuze problemen. Al zorgen deze vochtige omstandigheden wel voor een zeer wisselende kwaliteit. Er komen nu steeds meer partijen op de markt die iets mankeren en die partijen drukken de prijs. 

Daar komt bij dat de vraag nog altijd beperkt is. Doordat er de afgelopen periode relatief weinig peen werd aangeboden, is weinig markt gemaakt. Wat als het aanbod straks in 1 keer loskomt? Enige zorgen daarover lijken terecht. Zoals eerder gemeld zitten de koelhuizen vol en zijn de meeste Europese landen zelfvoorzienend. Polen vraagt wel om peen, maar voor zeer lage prijzen. De meeste peen gaat nog steeds naar de overzeese exportbestemmingen.

Centje eraf
De toenemende kwaliteitsproblemen, het aanbod en de beperkte vraag drukken de peenprijs. De DCA-notering komt daarom in deze week €0,01 lager uit voor B-peen en C-peen. Voor B-peen wordt gemiddeld €8,50 per 100 kilo betaald (range is €7 tot €10). De prijs voor C-Peen zakt naar €9,50 per 100 kilo (range is €8 tot €10,50).

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden