Agrifoto

Inside Peen

Matige kwaliteit zorgt voor spanning op de peenmarkt

29 November 2019 - Jeannet Pennings

Op de peenmarkt neemt de spanning toe. De vraag uit Europa blijft summier en het aanbod toont een zeer wisselend beeld van de kwaliteit. De DCA-notering Peen blijft overeind, maar voor matige kwaliteit wordt duidelijk minder betaald.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is nog steeds de overzeese export naar Afrika die de kar trekt in de peenhandel, waarbij Senegal de grootste afnemer is. Zondag 15 december sluit dat land echter zijn grenzen voor importpeen. Wanneer we rekening houden met zo’n 2 weken vaartijd, dan droogt deze afzetstroom langzaam op. Het is nog maar de vraag of andere markten dit kunnen opvangen. Er zit nog steeds weinig beweging in de Europese markt.

Ondertussen neemt de onzekerheid rond de kwaliteit toe. Veel peen kent problemen met ringrot, puntrot, phytophthora of muizenvraat. De partijen die wel goed ogen, kunnen over een maand alsnog problemen geven. De bewaring is dan ook niet voor alle peen een optie. Daarbij is de ruimte in koelhuizen beperkt en zijn de prijzen hoog. Peen die nog in de grond zit en geen plek heeft, blijft voorlopig zitten of wordt af land verkocht.

Lagere prijzen voor mindere kwaliteit
Weinig beweging houdt de DCA-notering Peen vooralsnog stabiel. De prijs voor B-peen blijft staan op €8,50 per 100 kilo (met een prijsrange van €8 tot €9). Daarbij moet wel gemeld worden dat voor mindere kwaliteit ook prijzen tussen €5 en €6 genoemd worden. Voor C-peen wordt momenteel gemiddeld €10 per 100 kilo betaald (met een prijsrange van €9 tot €11).

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden